Έρευνα: Τι διαφορές παρουσιάζουν οι έφηβοι σε Ελλάδα και Ευρώπη σε σχέση με 5 χρόνια πριν

Λιγότερο σεξ, ποτό και τσιγάρο για τους σύγχρονους έφηβους την τελευταία πενταετία, δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξήχθη σε 15χρονους μαθητές.

Την ίδια ώρα, ένα στα τέσσερα κορίτσια αυτής της ηλικίας κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος ενώ τουλάχιστον το 80% των 15χρονων εφήβων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ ευτυχισμένοι από την ζωή τους.

Η έρευνα του ΠΟΥ που ανέλυσε στοιχεία από το 2010 έως το 2014 δείχνει ότι την τελευταία πενταετία όλο και λιγότεροι έφηβοι καπνίζουν τσιγάρο και κάνουν χρήση κάνναβης. Συγκεκριμένα,

η έρευνα έδειξε ότι πριν από πέντε χρόνια, το 24% των 15χρονων εφήβων κάπνιζε τσιγάρο κι έκανε χρήση κάνναβης ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ολισθήσει στο 17%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελετά την συμπεριφορά των εφήβων, κοριτσιών και αγοριών, το ποσοστό των 15χρονων που καταναλώνει αλκοόλ μία φορά την εβδομάδα έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία από το 21% στο 13%.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, μία στις τέσσερις 15χρονες μαθήτριες υποβάλλεται σε δίαιτα για να χάσει βάρος. Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης πως, οι έφηβοι από φτωχές οικογένειες και οικογένειες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δηλώνουν ότι δεν είναι σε καλή φυσική και διανοητική κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη μόνη χώρα της Ευρώπης που τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένα από την ζωή τους και περισσότερο από τα αγόρια είναι η Αλβανία με ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Μερικά από τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας του ΠΟΥ:

- Το 17% των 15χρονων εφήβων στην Ευρώπη έκαναν το πρώτο τους τσιγάρο σε ηλικία 13 ετών. Πριν από μία πενταετία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24%. Σε ότι φορά τα δύο φύλα, το ποσοστό των κοριτσιών μειώθηκε από 22% σε 13% και των αγοριών από 26% σε 22%.

- Το 13% των 15χρονων μαθητών δηλώνουν ότι καταναλώνουν οινόπνευμα κάθε εβδομάδα. Πριν από μία πενταετία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%.

- Σε ότι αφορά την χρήση κάνναβης, το ποσοστά των αγοριών στην Εσθονία, τη Γαλλία και την Ελβετία φθάνει το 29% την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια στην Αλβανία είναι μηδενικό.

- Το 80% των 15χρονων μαθητριών δηλώνουν πανευτυχείς από την ζωή τους, αν και το 60% των κοριτσιών σε Αλβανία, Βουλγαρία και Μάλτα υποστηρίζουν ότι ταλαιπωρούνται από διάφορα θέματα υγείας.

- Λιγότερο από το 40% των 15χρονων αγοριών πιστεύουν ότι είναι υπέρβαροι.

- Η πλειοψηφία των έφηβων υποστηρίζουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς τους, επισημαίνουν όμως ότι η επικοινωνία και η στήριξη των γονιών μειώνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα στην περίπτωση των κοριτσιών.

- Το 29% των 15χρονων αγοριών τρέφεται καθημερινά με φρούτα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια φθάνει το 37%.

- Στην Ελβετία και την Ουγγαρία η πλειοψηφία των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν την υποστήριξη των φίλων τους.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας την οποία μελέτησαν 340 επιστήμονες, αν και οι 15χρονες έφηβες προσέχουν περισσότερο την διατροφή τους καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά σε ημερήσια βάση και βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, διαμαρτύρονται περισσότερο από ότι τα αγόρια για διάφορα προβλήματα υγείας.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα