Citi: Πάνω από τα $1.400 ο χρυσός ως το 2020

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που τείνουν πλέον να γίνουν... ρουτίνα αναμένεται να δώσουν ώθηση στις τιμές του χρυσού τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει ενδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, σε σημείο μάλιστα που δεν έχουμε δει τα τελευταία 40 χρόνια.

Ως εκ τούτου, προβλέπουν πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.400 δολάρια η ουγγιά μέχρι το 2020.

Οι εκλογές, οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι μακροοικονομικές

κρίσεις αναγνωρίζονται από τη Citi ως μερικά εκ των βασικών γεωπολιτικών γεγονότων που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επενδύσεις σε χρυσό. Κι αν οι αναλυτές επισημαίνουν πως σε τέτοιες περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας δεν υπάρχουν σταθερά πρότυπα για τις επιδόσεις του χρυσού, ωστόσο οι τιμές φαίνεται πως κάνουν ράλι πιο συχνά σε τέτοιες περιόδους αυξημένου ρίσκου. Είναι γνωστό πως οι επενδυτές προτιμούν τότε επενδυτικά προϊόντα όπως χρυσό, ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γεν, καθώς μετοχές και ομόλογα για παράδειγμα, θεωρούνται πιο ευμετάβλητα assets.

Η Citi έχει προβλέψει πως μέχρι τα τέλη του 2018 ο χρυσός θα έχει φτάσει σε επίπεδα των 1.270 δολ/ουγγιά, προτού [σκαρφαλώσει» στα 1.350 δολ/ουγγιά και στα 1.370 δολ. την επόμενη διετία.

«Σχεδόν όλοι θέλουν χρυσό. Θα είναι πάντοτε ασφαλής, ωστόσο υπάρχει τεράστιο καθοδικό ρίσκο», αναφέρει η Nandini Ramakrishnan, στρατηγική αναλύτρια της JP Morgan, η οποία προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί απέναντι στον συγκεκριμένο εμπόρευμα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός είναι πολύ ευαίσθητος στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, γιατί τέτοιου είδους κινήσεις αυξάνουν το ευκαιριακό κόστος διακράτησης του χωρίς απόδοση χρυσού, ενώ την ίδια ώρα στηρίζουν το δολάριο, στο οποίο τιμολογείται ο χρυσός.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% το πρωί της Δευτέρας στα 1.290 δολ/ουγγιά, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει σημειώσει άνοδο 12%.

Keywords
Τυχαία Θέματα