Citi: Εκτός επενδυτικής βαθμίδας τα ελληνικά ομόλογα για τουλάχιστον μια 4ετία

Εκτός επενδυτικής βαθμίδας για τουλάχιστον μια τετραετία ακόμη βλέπει η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Citi, η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε επιβράδυνση έως το 2022, ενώ δεν θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο διάστημα αυτό.

Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών βελτιώθηκε

λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, αναφέρεται στην έκθεση. Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 2% το 2018, που θα είναι και η καλύτερη επίδοση από το 2007, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι τα επόμενα τέσσερα χρόνια – από το 2019 έως το 2022 - καθώς η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα από τα μεταμνημονιακά μέτρα θα συνεχίσει να αποτελεί βαρίδι για την ανάπτυξη.

Το μεγάλο "στοίχημα" για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η έκθεση, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει ξανά τους επενδυτές στα ελληνικά assets.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi εκτιμά ότι το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 187% φέτος, στο 183% το 2019, στο 178% το 2020 και στο 172% το 2021 και στο 166% το 2022.

Η Citi εκτιμά τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν εκτός επενδυτικού βαθμού για τα επόμενα 4 χρόνια τουλάχιστον αφού βλέπει πως η S&P θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έως και το ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ η Moody's θα προχωρήσει σε αναβάθμιση στο Β2 με σταθερές προοπτικές από Β3 σήμερα μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα