CNNMoney: Το Brexit σε αριθμούς - Ποιος θα βγει τελικά κερδισμένος;

Πόσο επικίνδυνο για την Βρετανία είναι μια πιθανή της έξοδο από την ΕΕ εξετάζει σε δημοσίευμά του το CNNMoney παρουσιάζοντας ορισμένους αριθμούς που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, αν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία που να ικανοποιεί τα αιτήματα της Βρετανίας τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Ωστόσο, ένα αντίθετο αποτέλεσμα,

θα αποδειχτεί οδυνηρό για την χώρα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βρετανία. Οι επενδύσεις που εισρέουν στη χώρα από άλλες χώρες - μέλη της Ένωσης, αγγίζουν τα 500 δισ. στερλίνες ετησίως (496 δισ. στερλίνες το 2014), δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα από το βρετανικού κοινοβουλίου.

Το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου

Το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη βρετανική οικονομία. Το 45% των βρετανικών εξαγωγών - αξίας 230 δισ. λιρών καταλήγουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περίπου το 53% των εισαγωγών ύψους 289 δισ. στερλινών σχετίζονται με το μπλοκ.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια βρετανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο.

Μετανάστευση

Η μετανάστευση είναι ένα βασικό ζήτημα της συζήτησης. Το να είσαι μέλος της ΕΕ σημαίνει πως οι μετανάστες της ΕΕ μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις βρετανικές ακτές και να αναζητήσουν εκεί θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου τα δύο τρίτα εργάζονται εκεί. Επίσης, περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανονισμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα κοινό προϋπολογισμό και η Βρετανία συνεισφέρει σε αυτόν. Αν και το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας είναι πολύ μικρότερο από άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας, η χώρα καταβάλλει ετησίως 8,5 δισ. στερλίνες περισσότερα από όσα λαμβάνει από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα