Αγορές συναλλάγματος: Το νέο «ναρκοπέδιο» των επενδυτών;

Η μεταβλητότητα φθάνει σε υψηλά αρκετών ετών καθιστώντας τα options όχι μόνο ελαφρώς επικίνδυνη αλλά και ακριβή επένδυση.

Η πλέον επιθετική μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος εδώ και μία 4ετία αφαιρεί από τους επενδυτές την ικανότητα να προστατευθούν και μάλιστα με φθηνό τρόπο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις μετοχικές αγορές.

Ειδικός δείκτης που έχει δημιουργήσει η JPMorgan Chase για τη μεταβλητότητα των αγορών συναλλάγματος έχει κυριολεκτικά

«εκτιναχθεί» κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός και μάλιστα με συχνότητα που έχει να εμφανιστεί από το 2011.

Εξαιτίας του ότι η μεταβλητότητα είναι αυτή που καθορίζει τις αποτιμήσεις για τα options που τοποθετούνται στις αγορές συναλλάγματος, αυτά χάνουν την ελκυστικότητά τους ως ένα μέσο να «σπεκουλάρει» κάποιος στις αγορές συναλλάγματος και ταυτόχρονα οδηγεί τους διαχειριστές κεφαλαίων σε αναζήτηση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων.

«Υπάρχει λιγότερη διάθεση για τοποθετήσεις option», τονίζει ο Ugo Lancioni, ο οποίος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος της Neuberg Berman στο Λονδίνο. Η Neuberg Berman έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί τα options στις αγορές συναλλάγματος.

Ο δείκτης JPMorgan Global FX Volatility Index έχει φθάσει, κατά μέσο όρο, στο 11,44% εντός του Φεβρουαρίου, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 και έναντι του χαμηλού του 5,55% από τον Ιούλιο του 2014.

Από την πλευρά της η BlueBay Asset Management υποστηρίζει ότι τα options – δηλαδή οι τοποθετήσεις όπου ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει ή να πωλήσει οποιαδήποτε τοποθέτησή του, μόλις φθάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής – δεν είναι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα ελκυστικά στις αγορές συναλλάγματος.

Ένας από τα νομίσματα τα οποία έχουν εμφανίσει την εντονότερη μεταβλητότητα είναι η βρετανική στερλίνα. Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. οδήγησε τον δείκτη που «μετρά» την πορεία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε άνοδο 11,88% την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα