CENERGY: Κίνηση-ματ με εξαγορά

του Δημήτρη Παφίλα

Σκέψεις για εξαγορά εταιρείας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αρχίζουν να κάνουν στον όμιλο Βιοχάλκο, προκειμένου η εταιρεία CENERGY να αντιμετωπίσει με μια κίνηση τις πολιτικές προστατευτισμού.

Παράλληλα, η εταιρεία θα αποκτήσει ένα παραγωγικό αποτύπωμα σε μια μεγάλη αγορά που εξασφαλίζει συμβόλαια και ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξαγοράς που προετοιμάζει η Cenergy

θα ακυρώσει την παρούσα πολιτική προστατευτισμού.

Σε περίπτωση δε απόσυρσης των δασμών θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη καθώς θα διαθέτει μια παραγωγική μονάδα, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό της κόστος ( έξοδα μεταφοράς κλπ). Όπως λένε στελέχη του ομίλου, η ώρα της επέκτασης είναι η κατάλληλη, παρά τα όσα θρυλούνται για το γύρισμα μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Με την εξαγορά θα επιτευχθεί ένας διπλός στόχος : Αφενός η εταιρεία θα αποφύγει τους δασμούς και αφετέρου θα διεισδύσει σε μια αγορά που θα της δώσει μεγαλύτερες προοπτικές, για την προώθηση των προϊόντων της.

Το γύρισμα της εταιρείας σε κέρδη μετά φόρων το 2018 με 6,9 εκατ. ευρώ . ευρώ και ο κύκλος εργαοιών που έφθασε το 1 δισ. ευρώ απαιτούν την κατάλληλη υποστήριξη, προκειμένου η εταιρεία να παραμείνει δυνατή απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Η CENERGY έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις 580 εκατ. ευρώ τόσο στην Σωληνουργεία Κορίνθου ( 320 εκατ. ευρώ ), όσο και στα Ελληνικά Καλώδια ( 260 εκατ. ευρώ+) , με αποτέλεσμα η παραγωγική δυναμικότητα στην πρώτη να αυξηθεί στους 925 χιλ. τόνους ετησίως και στα Ελληνικά Καλώδια στους 180 χιλ. τόνους ετησίως.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι, οι προοπτικές της εταιρείας παρέμειναν ανεπηρέαστες απο τα αυστηρά μέτρα προστατευτισμού – όπως η έρευνα εξισωτικών δασμών ( antidumbing duty investigation ) και οι δασμοί στον χάλυβα στις ΗΠΑ. Ο όμιλος Cenergy κατάφερε όχι μόνο να χάσει έδαφος αλλά τελικά αυξήσει τα μερίδια αγοράς στις ΗΠΑ, καθώς οι τοπικές βιομηχανίες δεν διαθέτουν την τεχνολογία τόσο στους σωλήνες αγωγών, όσο και στα υπέργεια και υποθαλάσσια καλώδια.

Οι λόγοι για τους οποίους επιτεύχθηκε η επικράτηση της εταιρείας ήταν ότι, πρώτον η αμερικανική αγορά αρχικά ήταν πλημμυρισμένη απο Κινεζικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας, στα οποία στόχευαν άλλωστε οι φόροι και οι δασμοί.

Αντίθετα, η Cenergy μετακύλησε, όπως ήδη είχε ανακοινώσει, το κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ ενω η έρευνα που διεξήχθη απο τις αμερικανικές αρχές δεν απέδειξε ευθύνες για την εταιρεία.

Η απουσία επίσης αντίστοιχων αμερικανικών καινοτόμων προϊόντων στους σωλήνες και τα καλώδια επέτρεψε την αύξηση των μεριδίων αγοράς.

Η ισχυροποίηση

Με την εξαγορά μιας επιχείρησης σε μαι αγορά όπου υπήρχε παλαιότερα παρουσία μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου, η Cenergy θα ισχυροποιηθεί και στους δυο κλάδους δραστηριότητας της, καθώς το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 630 εκατ. ευρώ. Ένα κομμάτι του δανεισμού ύψους 118,7 εκατ. ευρώ
αναχρηματοδοτήθηκε με χαμηλότερο επιτόκιο.

Στους αγωγούς το μεγάλο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών αφορά τους αγωγούς ΤAP, IGB, Turkish stream, karis tanin, Eastmed Pipeline, Tesla Pipeline, Αγωγός Ιονίου- Αδριατικής, Leviathan, Tamar.

Στον κλάδο των υποθαλάσσιων καλωδίων, οι καθυστερήσεις στην ανάθεση έργων «με το κλειδί στο χέρι» οδήγησαν το εργοστάσιο της Fulgor να λειτουργεί με μειωμένη αξιοποίηση παραγωγικής δυναμικότητας για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2018. Η τάση αυτή αντιστράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάρη στην ανάθεση στην Ελληνικά Καλώδια και στην Fulgor μεγάλου αριθμού έργων υποβρυχίων καλωδίων στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Βέλγιο, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας το 2019. Η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη στην ελληνική αγορά, ενώ παρουσίασε ήπια αύξηση σε άλλες παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Τι αναφέρει η εταιρεία

Στον απολογισμό της η εταιρεία αναφέρει «Το 2018 ήταν ένα έτος μετάβασης στην κερδοφορία για τη Cenergy Holdings. Πάρα τις αντίξοες συνθήκες, η Εταιρεία πέτυχε ρεκόρ όγκου πωλήσεων σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων. Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 27% σε ετήσια βάση έδωσε τη δυνατότητα στη Cenergy Holdings να επιστρέψει στην κερδοφορία και να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης μεγάλου μέρους του δανεισμού της.

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα γιόρτασε το 2018 τα 50 χρόνια του με ρεκόρ πωλήσεων και παραγωγής, επιδεικνύοντας αντοχή σε ασταθείς συνθήκες αγοράς με έντονο ανταγωνισμό. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Σωληνουργεία Κορίνθου παρέμειναν ανεπηρέαστες από τα αυστηρά μέτρα προστατευτισμού, όπως η έρευνα για επιβολή εξισωτικών δασμών (antidumping duty investigation) και οι δασμοί στον χάλυβα στις ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα