Νικόλας Βερνίκος: Ο εφοπλιστής που βραβεύτηκε στο Μανχάταν

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Mε το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς» τιμήθηκε ο εφοπλιστής Νικόλας Βερνίκος στη διάρκεια του 70ου γκαλά του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic American Chamber of Commerce – HACC), που πραγματοποιήθηκε στο στο Μανχάταν.

Με καταγωγή από τη Σίφνο, ο Νικόλας Βερνίκος ασχολείται επιχειρηματικά και με τον τουρισμό.

Η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Βερνίκου, ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1851 και έχει

έδρα τον Πειραιά από τις αρχές του 20ού αιώνα.

«Προέρχομαι από τη Σίφνο, από όπου ο προπάππους μου ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη το 1850 περίπου. Μεγαλώνοντας στη Σίφνο, όπου τα παιδιά δούλευαν ξυπόλυτα, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ο πατέρας μου, μου χάριζε καινούριες παντόφλες και πιτζάμες, λέγοντάς μου πως είναι δώρο από τον θείο μου τον Χάρη από την Αμερική. Ποτέ δεν γνώρισα τον γενναιόδωρο θείο μου, μέχρι τη στιγμή της ανέγερσης αγάλματος προς τιμήν του, στην Αθήνα – το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν. Οι Ελληνες τού χρωστάμε τόσα πολλά όπως οφείλουμε τόσα πολλά στην Αμερική» ήταν τα λόγια του Νικόλα Βερνίκου και προσέθεσε:

«Θέλω να αναφέρω πόσο τυχερή είναι η γενιά μας, σε σχέση με τους παππούδες μας, οι οποίοι δεν απόλαυσαν ποτέ πάνω από δέκα χρόνια συνεχόμενης ειρήνης στη ζωή τους. Νιώθω τυχερός να ζω σε μια Ελλάδα ευλογημένη από την Ορθοδοξία και που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Νικόλας Βερνίκος έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Έχει «υπηρετήσει» το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέλος του συλλόγου για τη δημιουργία του νέου κτιρίου της Ελληνικής Εθνικής Όπερας. Είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Καστέλα στον Πειραιά.

Παρούσα ήταν και η κόρη του Αλεξία Βερνίκου-Μεσσάρη: «Είμαι μία από τις επτά γυναίκες στη ζωή του Νίκου. Έχει μία σύζυγο, τρεις κόρες και τρεις εγγονές. Πάντα υποστηρίζει, πως είναι ο πιο ευτυχισμένος άντρας στον κόσμο, γιατί είναι ο μόνος άντρας ανάμεσά μας. Ο Νίκος αγαπάει να φέρνει ανθρώπους κοντά. Φέρνει παλιούς και νέους φίλους από όλο τον κόσμο μαζί. Όπου και αν πάμε, υπάρχει πάντα κάποιος που γνωρίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα