Br-exit ή B-remain: 21 bookies λένε stay με απόδοση 1,53-1,67

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι αποκαλούμενοι bookmakers, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να χάνουν λεφτά, επιμένουν να θεωρούν ως outsider την καμπάνια της εξόδου της Βρετανίας, αν και προσφέρουν μικρότερα ποσοστά σε σχέση με την εκκίνηση του δημοψηφίσματος. Θα έλεγε μάλιστα κανείς, ότι πότε άλλοτε στην ιστορία, τόσοι πολλές εταιρείες στοιχήματος, δεν ήταν τόσο πρόθυμες να χάσουν εθελοντικά χρήματα, όταν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις

δείχνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα!!

Περί τις 21 εταιρείες λοιπόν, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να έχουν ως φαβορί την καμπάνια παραμονής στην Ευρώπη, καθώς οι αποδόσεις γι΄ αυτή κυμαίνονται από 1,53 έως 1,67. Αντίθετα, οι αποδόσεις που προσφέρονται για την καμπάνια εξόδου από την Ε.Ε κυμαίνονται από 2,12 έως 2,38.

Συγκεκριμένα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η Sporting Bet, προσφέρει στο «μένουμε» (stay) για κάθε μια λίρα απόδοση 1,67 ενώ για το «φεύγουμε» (leave), δίνει 2,12.

Η Ladbrokes προσφέρει 1,67 για κάθε μια λίρα που ποντάρεται σε «μένουμε» και 2,25 για κάθε μια λίρα που ποντάρεται στο «φεύγουμε».

Η William Hill, η οποία όπως θα δούμε είχε εμπλακεί στην αποτυχημένη απόδοση 5000 προς 1 για την πρωταθλήτρια Λέστερ, δίνει 1,62 για την καμπάνια «μένουμε» και 2,25 για την καμπάνια «φεύγουμε».

Η ιρλανδική Paddy Power προσφέρει 1,62 για την παραμονή και 2,25 για την έξοδο. Γιατί οι bookmakers (bookies) γνωρίζουν καλύτερα...

Δείτε εδώ τι δίνουν οι στοιχηματικές

Στην εκκίνηση της ποδοσφαιρικής χρονιάς που πέρασε (2015-2016), η Λέστερ, η οποία είχε τερματίσει στην 14-15η θέση, εμφάνιζε απόδοση 5.000 προς 1, μια εξωπραγματική απόδοση, η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί από τις στοιχηματικές εταιρείες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα της πόλης των 300.000 κατοίκων.

Κάποιοι φανατικοί Εγγλέζοι στοιχημάτισαν τεράστια ποσά (πάνω και από 100.000 λίρες) με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα, οι εταιρείες να κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο, καθώς η ομάδα της Λέστερ βρισκόταν στην κορυφή. Άλλοι θεωρούσαν ότι μια από τις επόμενες ομάδες (Αρσεναλ, Τότεναμ ) θα ξεπεράσει τη Λέστερ στην κούρσα για τον τίτλο, ωστόσο αυτό δεν γινόταν. Τότε οι στοιχηματικές άρχισαν να προσφέρουν ποσά εξαγοράς για όλα τα στοιχήματα που είχαν πονταριστεί στην Λέστερ. Πολλά από τα ποσά εξαγοράς ήταν ελκυστικά, ώστε οι κάτοχοι να δώσουν πίσω τα στοιχήματά τους. Τελικά, η Λέστερ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά όλες οι στοιχηματικές αποφάσισαν από κοινού, ότι δεν θα ξαναδοθεί απόδοση πάνω από 1000 μονάδες.

Το αποτέλεσμα θα τους επιβραβεύσει τον επόμενο Σεπτέμβριο, καθώς πολλοί παίκτες θα σπεύσουν να ποντάρουν σε περισσότερες από μια ομάδες από τις 18 που αγωνίζονται στην Premier League. Μπορεί κάποιες από τις εταιρείες να πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για την Λέστερ, αλλά θα πάρουν περισσότερα φέτος καθώς όλοι θα βλέπουν 5-10 πρωταθλήτριες.

Το πρωτάθλημα, όμως, το παίρνει μόνο ένας. Ο σκοπός επομένως, επετεύχθη για όλους. Για τη διοργανώτρια Premier League, για τις ομάδες, για τις στοιχηματικές, για τους παίκτες. Διότι όταν παίρνει το πρωτάθλημα μια ομάδα με χαμηλότερο προϋπολογισμό (Λέστερ), τότε την επόμενη χρονιά, όλες οι ομάδες θα έχουν χαμηλότερα έξοδα, αλλά αυξημένα έσοδα, καθώς αυξάνονται οι φίλαθλοι που παρακολουθούν παγκοσμίως.

Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να ισχυρισθεί ότι οι μεγαλύτερες ομάδες με τον υψηλότερο προϋπολογισμό ήθελαν περισσότερο από όλους να πάρει το πρωτάθλημα η Λέστερ. Εξάλλου, κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι, οι στοιχηματικές για να καλυφθούν (hedging ) ποντάρουν αντίστοιχα ποσά και στην καμπάνια εξόδου, για παράδειγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα