Το δρόμο της εκκαθάρισης δείχνουν οι ορκωτοί ελεγκτές για τις αστικές συγκοινωνίες

Της Μαριάννας Τζάννε

Το δρόμο της εκκαθάρισης προτείνουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές για τις αστικές συγκοινωνίες με βάση τον ισολογισμό του ΟΑΣΑ για το 2015, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί κατώτερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου, συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του

νόμου περί Ανώνυμων Εταιρειών (του άρθρου 47 του. Ν.2190/1920). Ο νόμος προβλέπει ότι σε έξι μήνες, από την λήξη της χρήσης, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση που θα αποφασίσει την λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου θεραπείας.

Με βάση τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 201.456.033 ευρώ, έναντι 247.574.631 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18.63%. Σε ότι αφορά τις ζημίες, αυτές ανήλθαν σε 105.724.282 ευρώ έναντι 83.217.362 ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κατρακύλα δεν αναμένεται να σταματήσει καθώς για φέτος οι ζημιές προβλέπεται να φτάσουν τα 77,3 εκ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα με έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 300 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΟΑΣΑ προέρχονται από τρεις κυρίως πόρους. Το δικαίωμα 2% επί του συνόλου των εσόδων από κόμιστρα των εταιρειών παροχής συγκοινωνιακού έργου Ο.ΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τη διαφορά κόστους διακίνησης εισιτηρίων της ΟΣΥ και από το δικαίωμα 2% επί της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς Ο.ΣΥ και ΣΤΑΣΥ για την κάλυψη των λειτουργικών τους ελλειμμάτων.

Για τις λοιπές εταιρείες του ομίλου τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από συγκοινωνιακές υπηρεσίες (κόμιστρα). Τα ανωτέρω έσοδα κατά πάγια τακτική λογίζονται με την πώληση των εισιτηρίων και όχι με την ακύρωσή τους από τον πελάτη.

Τα σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών του ΟΑΣΑ για την παροχή κοινωνικού έργου από τα υπουργεία ανερχόταν έως τις 31/12/2015 σε 245 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει καταθέσει από τις 22 Νοεμβρίου του 2013 αίτηση για αναγνώριση απαιτήσεών της ΟΑΣΑ κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Οικονομικών ) και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας ύψους 72.810.214 ευρώ.

Στη συνέχεια τον περασμένο Σεπτέμβριο άσκησε αγωγή εναντίον τους κατά το ίδιο ποσό συν 59.420.428,40 για τόκους υπερημερίας. Η εκδίκαση των υποθέσεων αναμένεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα