Bloomberg: Νέες εντάσεις της Ρώμης με την ΕΚΤ για το ιταλικό δημόσιο χρέος

Η Ιταλία κλήθηκε για περαιτέρω επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη, με τους διαμορφωτές πολιτικής να απορρίπτουν την ιδέα της εγγύησης του χρέους και να επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις σχετικά με το υπερβολικό της χρέος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε ότι το μάθημα των τριβών της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα σχέδια

δαπανών είναι ότι η χώρα οφείλει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν οι εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Επιτροπής ηρεμήσουν, τα spreads στα κρατικά τους ομόλογα περιορίζονται, κι αντίστοιχα αυξάνονται, όταν αυξάνονται οι εντάσεις, δήλωσε ο De Guindos σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρεκια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας ανασκόπησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ.

«Το μάθημα είναι αρκετά προφανές - είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες», είπε.

Το ακραίο κόμμα της δεξιάς της Ιταλίας, η Λέγκα, είναι ο κυρίαρχος εταίρος του κυβερνώντος συνασπισμού, και δεν έχει πληγεί από τις διαφωνίες της χώρας με την ΕΕ. Κέρδισε μια νίκη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Matteo Salvini δήλωσε ότι θα αφιερώσει την ενέργειά του στην αλλαγή των "παλαιών και παρωχημένων κανόνων" της ΕΕ.

Μια ιδέα που αναφέρθηκε είναι η ΕΚΤ να δώσει άμεση εγγύηση για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn, ένας υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Mario Draghi ως πρόεδρο της ΕΚΤ αργότερα φέτος, απέρριψε αυτή την ιδέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα