Attica Bank: Μειώνει το ποσοστό ο ΕΦΚΑ για να δοθεί χώρος σε στρατηγικό επενδυτή

Σε φωτογραφική εισήγηση εισήγηση συμμετοχής του ΕΦΚΑ με 70 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ύψους 198 εκατ. ευρώ προχώρησε χθες ο ΕΦΚΑ (βλέπε παρακάτω την απόφαση εισήγησης).

Η εισήγηση από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αναφέρει όλα τα δεδομένα (πλήρη κάλυψη, μερική συμμετοχή,

μικρότερη συμμετοχή), ωστόσο στο σενάριο της συμμετοχής του ΕΦΚΑ με 70 εκατ. ευρώ το ποσοστό του Ταμείου μειώνεται στο 37,4% και όπως τονίζεται «δίδεται χώρος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και την κατάλληλη τεχνογνωσία, μπορεί να προσδώσει αξία στην τράπεζα και συνακόλουθα στους μετόχους της δια της καταβολής μερισμάτων».

Αναλυτικά, όπως τονίζεται στην εισηγηση: «Σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ συμμετέχει στην ΑΜΚ εξαντλώντας το προαναφερόμενο ποσό των 70 εκ.€, (αποκτώντας 233.333.333 νέες μετοχές Χ 0,3 € εκάστη) θα μειώσει το ποσοστό του στην τράπεζα σε 37,4% και θα πρέπει να πωλήσει τα περισσευούμενα δικαιώματα προτίμησης (16,8 εκ.τεμάχια) που δεν θα ασκήσει. Σε αυτή την περίπτωση της μερικής άσκησης των δικαιωμάτων, ο ΕΦΚΑ διαφυλάττει ένα μεγάλο μέρος της επενδυμένης περιουσίας του στην τράπεζα, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, διατηρεί τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας (τουλάχιστον 1/3 καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) του ν.2190/20 ενώ παράλληλα δίδεται χώρος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και την κατάλληλη τεχνογνωσία, μπορεί να προσδώσει αξία στην τράπεζα και συνακόλουθα στους μετόχους της δια της καταβολής μερισμάτων. Κατ΄αυτό τον τρόπο η τράπεζα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται, ώστε με την περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες να μπορεί να ανταγωνισθεί τις συστημικές τράπεζες».

Ποιος είναι, όμως, ο στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα επιλεγεί από την Τράπεζα Rotchild (σ.σ η επενδυτική τράπεζα η οποία συνεργάζεται με το Δημόσιο στις εκδόσεις ομολόγων) και θα προσδώσει αξία στην Τράπεζα, ύστερα από τις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου που εξαΰλωσαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων;

Όπως θα δούμε με την πλήρη συμμετοχή του ΕΦΚΑ το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή θα περιοριζόταν μεταξύ 10-20%, ενώ με την συμμετοχή κατά 70 εκατ. ευρώ το ποσοστό θα αυξηθεί δίνοντας στον επενδυτή μεγαλύτερα κέρδη αν υπάρχουν.

Επιπλέον, όπως θα δούμε, από τα δεδομένα του ΕΦΚΑ δημιουργείται ένα σοβαρό ερωτηματικό: Σε μια περίοδο όπου ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται ως πλεονασματικός (με 3 δισ. ευρώ) γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει την πλήρη συμμετοχή προκειμένου το Ταμείο να ανακτήσει ένα μέρος των διαχρονικών τοποθετήσεων του στην Τράπεζα;

Πώς τα 810 εκατ.ευρώ του ΕΦΚΑ (και των παλιότερων ταμείων) αξίζουν 30,2 εκατ. ευρώ με μερίσματα μόλις 16 εκατ. ευρώ

Ο ΕΦΚΑ ως διάδοχος οργανισμός των παλαιότερων ταμείων κατείχε ποσοστό 45,58% των μετοχών στην Τράπεζα Αττικής κατέχοντας, προ του reverse split 1066208855 μετοχές. Στα έτη 1997-2018, η συμμετοχή των ταμείων ανήλθε συνολικά σε 810 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έλαβε μερίσματα μόλις 16 εκατ. ευρώ. Και η αξία της συμμετοχής, πριν από την τωρινή αύξηση κεφαλαίου ανήλθε μόλις σε 30, 2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετείχαν στις αυξήσεις κατόπιν έντονων πιέσεων από υπουργούς της διακυβέρνησης του Σύριζα και τελικά τα αποθεματικά εξαϋλώθηκαν ενώ ύστερα από την τελευταία αύξηση αποφασίστηκε η τωρινή ενώ κατά γενική ομολογία η τελευταία αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (ανώτερα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών)

Η αύξηση κεφαλαίου

Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την 22/12/17 της Τράπεζας, η Attica Bank ATE προβαίνει σε Δημόσια Προσφορά νέων μετοχών από Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank θα αυξηθεί έως € 197.970.668,40 με την έκδοση και διάθεση έως και 659.902.228 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας € 0,30 έκαστη και τιμή διάθεσης € 0,30 ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφισταμένων κοινών μετόχων, με αναλογία 4 νέες μετοχές προς 1 παλαιά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση κατά την οποία ο ΕΦΚΑ θα ασκούσε πλήρως τα δικαιώματα του, το ποσοστό του νέου επενδυτή θα ανερχόταν μετά 10-20%.

Τώρα με την μειωμένη συμμετοχή αυξάνεται το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή για τον οποίο ο εισηγητής ειναι βέβαιος ότι όχι μόνο θα προσδώσει αξία, αλλά και θα προχωρήσει στην καταβολή μερισμάτων στους μετόχους.

- Σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ συμμετέχει στην ΑΜΚ εξαντλώντας το προαναφερόμενο ποσό των 70 εκ.€, (αποκτώντας 233.333.333 νέες μετοχές Χ 0,3 € εκάστη) θα μειώσει το ποσοστό του στην τράπεζα σε 37,4% και θα πρέπει να πωλήσει τα περισσευούμενα δικαιώματα προτίμησης (16,8 εκ. τεμάχια) που δεν θα ασκήσει.

Σε αυτή την περίπτωση της μερικής άσκησης των δικαιωμάτων, ο ΕΦΚΑ διαφυλάττει ένα μεγάλο μέρος της επενδυμένης περιουσίας του στην τράπεζα, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, διατηρεί τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας (τουλάχιστον 1/3 καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) του ν.2190/20 ενώ παράλληλα δίδεται χώρος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και την κατάλληλη τεχνογνωσία, μπορεί να προσδώσει αξία στην τράπεζα και συνακόλουθα στους μετόχους της δια της καταβολής μερισμάτων.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο η τράπεζα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται, ώστε με την περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες να μπορεί να ανταγωνισθεί τις συστημικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα