Anglo American: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2016

Επιστροφή στα κέρδη πέτυχε το 2016 η Anglo American για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Η μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών και πλατίνας ανακοίνωσε πως τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν την περσινή χρονιά, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι δεν χρειάζεται πλέον να πουλά περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει το χρέος.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική εταιρεία εξόρυξης

ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2016 ανήλθαν στα 1,6 δισ. δολ., έναντι ζημιών 5,6 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα ή σε 1,72 δολάριο ανά μετοχή, έναντι 0,64 cents ανά μετοχή την προηγούμενη χρονιά.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,39 δολάριο ανά μετοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 23,1 δισ. δολ. από 23 δισ. δολ. το 2015

Το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε σε 8,5 δισ. δολάρια, έναντι στόχου για 10 δισ. δολ. το 2015 είχε διαμορφωθεί στα 12,9 δισ. δολ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μεγαλύτερα κέρδη και η τιμή της μετοχής της που τριπλασιάστηκε πέρυσι, δείχνει πως το πρόγραμμα ανάκαμψης της Anglo American έχει αποφέρει καρπούς. O κολοσσός ανέστειλε το μέρισμα και δεσμεύθηκε να συρρικνώσει τις δραστηριότητές του σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του προηγούμενου μεγέθους του, μέσω πώλησης ορυχείων και εστίασης μόνο σε τρία βασικά εμπορεύματα: την πλατίνα, το χαλκό και τα διαμάντια.

Έναν χρόνο μετά, πολλά περιουσιακά στοιχεία που η Anglo American προόριζε για πώληση, όπως οι δραστηριότητες άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, αποδεικνύονται πολύ προσοδοφόρα. Το σιδηρομετάλλευμα έχει ενισχυθεί 80%, ενώ η άνοδος στη τιμή του άνθρακα για παραγωγή θερμότητας έχει ξεπεράσει το 60%.

Keywords
Τυχαία Θέματα