Alpha Bank: Ποιοι είναι οι αναγκαίοι παράγοντες για προσέλκυση επενδύσεων

Με δεδομένο το φορολογικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν, παρά τα προβλήματα, να οδηγήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας:

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για την Ελλάδα,

όπως καταρτίζεται από τον ΙΟΒΕ, παρέμεινε τον Ιούνιο 2016 στάσιμος στο επίπεδο του προηγουμένου μηνός στις 89,7 μονάδες. Η στασιμότητα του δείκτη οφείλεται αφενός στην άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη και αφετέρου στην υποχώρηση των επιχειρηματικών εκτιμήσεων στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε τον Ιούνιο του 2016 στις 92,0 μονάδες, από 90,1 τον Μάιο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, παραμένοντας αισθητά υψηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επιδόσεως (85,2). Η εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνει τυχόν επιδράσεις από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αυτές, εφόσον γίνουν ορατές, θα καταγραφούν στην επόμενη χρονική περίοδο. Όπως φαίνεται στο Γράφημα 1, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στο επίπεδο του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2000-2016, σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου της περιόδου της οικονομικής κρίσεως (2008-2016). Ο μέσος όρος αυτής της περιόδου ωστόσο συμπιέζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ακραίες χαμηλές τιμές που κατέγραψε ο δείκτης τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2015 καθώς και τον Φεβρουάριο του 2009. Παρά την βελτίωση, ο δείκτης διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2014, όταν επετεύχθη προσωρινή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως του προγράμματος αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιούνιο η πορεία του οποίου συνάδει παράλληλα με την ανοδική πορεία της μεταποιητικής βιομηχανίας στους πρώτους μήνες του έτους. Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές λόγω του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί ένα κίνδυνο για την πορεία του δείκτη στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, σημαντικοί θετικοί παράγοντες στην πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές του και η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver).

Η ανωτέρω εικόνα επιβεβαιώνεται από την πορεία του δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του μεταποιητικού τομέα, ο οποίος ανέκαμψε τον Ιούνιο του 2016 φθάνοντας τις 50,4 μονάδες (Μάιος 2016: 48,4) λαμβάνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2014. Υποδηλώνει δε, την ελαφρά ελάττωση της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα.

Στο επιδεινούμενο φορολογικό περιβάλλον δύο παράγοντες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Πρώτον, η εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και δεύτερον, η ταχύτητα απορροφήσεως των διαθεσίμων κοινοτικών κονδυλίων καθώς και η ενεργοποίηση κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων στο πλαίσιο του παλαιού ΕΣΠΑ 2007-2013 και των λοιπών Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων συνέβαλε σημαντικά το τελευταίο δωδεκάμηνο στην άμβλυνση των υφεσιακών επιπτώσεων εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο του 2015 παρατηρείται επιτάχυνση της απορροφήσεως των κεφαλαίων που προέρχονται από ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Ειδικότερα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 εκταμιεύθηκαν μόλις €406 εκατ., στο δεύτερο εξάμηνο οι εισροές σχεδόν πενταπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε €1,9 δισ..

Η εκταμίευση των κεφαλαίων του (παλαιού) ΕΣΠΑ 2007-2013 συνεχίσθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στην σωρευτική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της παραπάνω περιόδου.

Ειδικότερα η Ελλάδα επέτυχε έως τον Ιούνιο 2016 ποσοστό απορροφήσεως 99,5% του παλαιού ΕΣΠΑ, έναντι 91,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς οι σωρευτικές εισροές διαρθρωτικών κονδυλίων ανήλθαν σε €20,3 δισ.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι εισροές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ανήλθαν σε € 1,3 δισ. και δόθηκαν επιπλέον €1 δισ. σε επιδοτήσεις για τους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, με βάση τον Προϋπολογισμό, οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων προγραμματίζονται να ανέλθουν στα € 6,75 δισ. το 2016 (αύξηση κατά 5,6%). Ωστόσο, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 παρατηρείται περιστολή των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς διαμορφώθηκαν στα € 1,1 δισ., χαμηλότερα κατά € 371 εκατ. έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα