AMD Telecom: Με έδρα στο Ωραιόκαστρο και πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας

Παρέχοντας υπηρεσίες δρομολόγησης SMS και φωνής, όπως επίσης και περιαγωγής ευρείας κάλυψης, και έχοντας σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα επενδύει στην ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων βασιζόμενη σε μηχανικούς λογισμικού από την ελληνική αγορά

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

«Επιμένουμε ελληνικά και συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους νέους της. Είναι στρατηγική απόφαση της εταιρείας από το 2014, όταν δημιουργήσαμε το εξειδικευμένο Τμήμα Ερευνας και Σχεδίασης Νέων Προϊόντων, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών,

προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και επικοινωνίας εντός Ελλάδος», λέει στο «business stories» o κ. Δημήτρης Ρόκος, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της AMD Telecom.

H αμιγώς ελληνική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές 1.000 και πλέον δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε 220 χώρες στον κόσμο, παρέχοντάς τους υπηρεσίες δρομολόγησης SMS και φωνής, όπως επίσης και περιαγωγής ευρείας κάλυψης. Επιπλέον, εγκαθιστά ειδικά λογισμικά προγράμματα για την ορθή διαχείριση της συνολικής διακίνησης των SMS. Ακόμα, αναλαμβάνει την εκκαθάριση μεταξύ των δικτύων και τον διακανονισμό θεμάτων που αφορούν στις ποσότητες των διακινούμενων δεδομένων αλλά και των λογιστικών τους πράξεων.

Εκτός των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τους συνεργάτες του ευρύτερου τομέα τηλεπικοινωνιών, στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων πελατών της AMD Telecom περιλαμβάνονται οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαχείρισης email, οι τέσσερις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αρκετές από τις μεγαλύτερες mobile εφαρμογές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς αλυσίδες λιανικής πώλησης που αποστέλλουν διαφόρων τύπων SMS (διαφημιστικά, ασφαλείας, ενημέρωσης και επικοινωνίας) προς τους πελάτες τους.

Από το 2001

Η δραστηριοποίηση του κ. Ρόκου στον συγκεκριμένο τομέα ξεκινά κατά την προεκλογική περίοδο του 2001, όταν ανέλαβε τη διαφημιστική καμπάνια ενός υποψήφιου βουλευτή, με την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων. Τότε, αντιλαμβανόμενος τη δυναμική και την προοπτική του κλάδου, ξεκίνησε να αναπτύσσει αυτή τη δραστηριότητα αρχικά από την ελληνική αγορά, με βασικό προϊόν το πρόγραμμα μαζικής αποστολής SMS μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών - αντί κινητών τηλεφώνων. Το 2007 η εταιρεία μετατράπηκε σε Α.Ε. με την επωνυμία AMD Telecom, στοχεύοντας στη διεύρυνση τόσο των προϊόντων και των υπηρεσιών της όσο και του πελατειακού της χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και παρά τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, λόγω του συντριπτικά εξαγωγικού χαρακτήρα της -μόνο το 5% του ετήσιου τζίρου προέρχεται από το εσωτερικό- η εταιρεία όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την κρίση, αλλά συνεχίζει σταθερά να χρησιμοποιεί σε πολύ υψηλό ποσοστό (78%) Ελληνες προμηθευτές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επενδύοντας συνεχώς στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων.

Cloud υπηρεσίες

«Το 2015 συστήθηκαν δύο νέες ομάδες ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού, οι οποίες αποτέλεσαν την απαρχή της κοιτίδας προγραμματιστικής δημιουργικότητας με την ονομασία Dev.Lab. Σκοπός του είναι να προάγει την ανάπτυξη cloud υπηρεσιών και εφαρμογών επικοινωνίας με τη χρήση νέων διαδικασιών προγραμματισμού και σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων. Για τη συγκρότηση των ομάδων επιλέχθηκαν τόσο έμπειροι προγραμματιστές όσο και αριστούχοι τελειόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, στους οποίους η εταιρεία προσέφερε περαιτέρω εκπαίδευση εξειδίκευσης, με αποτέλεσμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα των έξι μηνών να αποτελούν βασικά μέλη των ομάδων ανάπτυξης νέων εφαρμογών λογισμικού της εταιρείας.

Αποφασίζοντας τη συνέχιση του επιτυχημένου αυτού μοντέλου στελέχωσης του Dev.Lab., βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας ώστε να αποτρέψουμε την άτακτη φυγή των λαμπρών μυαλών της Ελλάδας, προσλαμβάνοντας τους καλύτερους και πιο παθιασμένους νέους», τονίζει ο κ. Ρόκος.

Η AMD Telecom απασχολεί περίπου 90 άτομα, με τη διοικητική έδρα της να παραμένει στη Λητή Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Παράλληλα λειτουργεί θυγατρικές εταιρείες με εκπροσώπους σε Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία και πρόσφατα στο Περού. Από το 2009 είναι επίσημο πιστοποιημένο μέλος για «υπηρεσίες διασύνδεσης και ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ δικτύων κινητής τηλεφωνίας», του Παγκόσμιου Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (GSMA). Εμφανίζει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και εξάρτηση από χρηματοδοτικές κοινοπραξίες, με τις μέχρι σήμερα επενδύσεις να είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενες.

Δύο business units

Στο πρόσφατο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη έγινε η πρώτη παρουσίαση του νέου της brand Routee, το οποίο προέκυψε από τον διαχωρισμό των υπηρεσιών της σε δύο ξεχωριστά business units, με σκοπό να αναπτυχθούν πλήρως, έκαστο με διαφορετική στρατηγική κατεύθυνση. Το brand της AMD Telecom θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ αυτό της Routee θα προσφέρει αρχικά τις υπηρεσίες αμφίδρομων γραπτών μηνυμάτων (One-Way & Two-Way SMS), φωνητικών μηνυμάτων και υπηρεσιών (Click to Call, Text to Speech) και πιστοποίησης χρηστών και αριθμών κινητών τηλεφώνων (Two-step Verification, Lookup).

Κύρια αποστολή της Routee είναι, μέσω των παραπάνω προσφερόμενων υπηρεσιών, να διευρύνει και να απλουστεύει τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, προγραμματιστικών εφαρμογών, εταιρειών και μηχανημάτων, όποτε, όπου και όπως επιθυμούν.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας, η πλατφόρμα Routee παρέχει εύκολη διαχείριση και αυτοματοποιημένες αναβαθμίσεις, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να συνδεθούν, είτε μέσω APIs είτε μέσω της Web εφαρμογής, ώστε να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των υπηρεσιών.

Οσο για τα επόμενα σχέδια, σε βάθος τριετίας o ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της AMD Telecom προσβλέπει σε ένα επιτυχημένο πέρασμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με την εμπορική ανάπτυξη στην αμερικανική ήπειρο. «Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα όλων μας στην εταιρεία», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Είναι ο επόμενος στρατηγικός στόχος της επιχείρησης, με πυλώνες επίτευξης αυτού τη δραστηριοποίηση των δυο μας brands σε τελείως διαφορετικά εξειδικευμένα κοινά, ξεκινώντας το καθένα από διαφορετική γεωγραφική περιοχή. Η Routee στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προγραμματιστών και παραγωγής τεχνολογίας του πλανήτη, ενώ η AMD Telecom στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής και σε όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα