90 «καυτές» ημέρες για τις τράπεζες

Του Δημήτρη Παφίλα

Ενενήντα κρίσιμες ημέρες ξεκινούν από τον Μάρτιο για τις τέσσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αlpha Βank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς σχεδόν κάθε 15 ημέρες είναι αναγκασμένοι να αποστέλλουν στοιχεία στην ECB - ESM για τα stress tests, ενώ στα αποτελέσματα του 2017 πρόκειται να ανακοινώσουν τις επιπτώσεις από τα λογιστικά πρότυπα ( IFRS9, TAR) στα κεφάλαια τους και τις προβλέψεις.

Τον Απρίλιο, όπως θα δούμε, με βάση το χρονοδιάγραμμα θα δοθούν τα τελικά στοιχεία προς την ECB-ESM και τον Μάιο, - πιθανότατα στις 4 Μαΐου- θα ανακοινωθούν από την EBA τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές Τράπεζες.

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων και των ανακοινώσεων έχει ως εξής:

-Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι επαφές με τον ESM καθώς θα έλθει στην Αθήνα η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού ΕSM κ. Νουϊ. Τις ίδιες ημέρες 27-28 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει από τις ελληνικές τράπεζες ,η αποστολή των πρώτων στοιχείων προς τον ESM και την ΕCB. Στην συνέχεια, όπως αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες, θα αποσταλούν απαντήσεις και σχόλια από τους δυο οργανισμούς πάνω στα στοιχεία που δόθηκαν.

- Μέσα στο πρώτο 15ημέρο του Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους (Alpha Βank 12 Mαρτίου - Eurobank 20 Mαρτίου ) και εκεί θα δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις επιδράσεις των λογιστικών προτύπων στα κεφάλαια τους και τις προβλέψεις που πρέπει να λάβουν. Αυτή την διαδικασία αναμένουν περισσότερο οι ξένοι επενδυτές, προκειμένου να δουν την πρόοδο κάθε τράπεζας στην επίτευξη των στόχων για τα NPL’S, αλλά και κυρίως για το πόσο έτοιμες είναι να αντιμετωπίσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας.

- Στο δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν την δεύτερη αποστολή στοιχείων για τους ελέγχους των stress tests.

- Η τελική αποστολή των στοιχείων για τα stress tests θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, αφού εν τω μεταξύ, η ECB και ο ΕSM θα έχουν στείλει τις παρατηρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα