Βόλιος Εμβόλιος: Συνέντευξη με τον συγγραφέα του παραμυθιού για τα εμβόλια και τη σημασία τους, Δρ. Σπύρο Μαζιάνη!

Ο Βόλιος Εμβόλιος είναι το πρώτο παραμύθι για τα εμβόλια και έρχεται από τον παιδίατρο του faysbook.gr, Δρ. Σπύρο Μαζάνη! Σκοπός του είναι να τονίσει την τεράστια σημασία του εμβολιασμού και να καταπολεμήσει τον φόβο των παιδιών απέναντι στα εμβόλια Διαβάστε όλα όσα μας είπε στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Πώς σας ήρθε η ιδέα του βιβλίου;

Για να απαλλάξουμε τον φόβο των παιδιών. Για να γίνουν τα ΕΜΒΟΛΙΑ πιο φιλικά για τα παιδιά. Το παραμύθι είναι γραμμένο με πολύ τρυφερό

τρόπο και παρόλο που δεν έχει δράκους, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, εξηγεί με φαντασία τι ακριβώς κάνουν τα καλά και τα κακά μικρόβια και πως η αστυνομία του σώματος που ονομάζεται αντισώματα, συλλαμβάνει τους κακούς κλέφτες που είναι τα κακά ΜΙΚΡΟΒΙΑ και τα πηγαίνει στην φυλακή. Επιτέλους τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να πάρουν την υγεία στα χέρια τους. Οι ενήλικες ότι έμαθαν… έμαθαν! Τα παιδιά να μάθουν με παραμυθένιο τρόπο την ωφέλεια των εμβολίων, να το διασκεδάσουν και να είναι πιο πρόθυμα να εμβολιαστούν.

Αν και ο ήρωάς σας… προήλθε από έναν φόβο των παιδιών, πως τα….πείσατε να τον αγαπήσουν;

Τα παιδιά θέλουν την αλήθεια. Καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτό που νομίζουμε. Ακόμα και όταν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ωριμότητα από τους γονείς τους. Το παραμύθι δεν τα υποχρεώνει, αλλά τα εκπαιδεύει. Δεν τα φοβίζει αλλά εξηγεί πως ένα κακό μικρόβιο μετατρέπεται μέσα στα εργαστήρια των επιστημόνων σε ΚΑΛΟ και αναλαμβάνει ένα έργο: Να ταξιδεύσει από την μέσα μεριά του σώματος σε όλα τα όργανα και να τοίχο -κολλήσει τις φωτογραφίες των καταζητούμενων κακών μικροβίων, ώστε να τα συλλάβει η αστυνομία του σώματος, δηλαδή τα αντισώματα. Η σύριγγα γίνεται τσουλήθρα και έτσι απομυθοποιείται η ένεση και ο ΒΟΛΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΣ με ένα πατίνι ταξιδεύει μέσα στο σώμα μας για να επιτελέσει το έργο της πρόληψης.

Το βιβλίο απευθύνεται μόνο σε παιδιά ή και σε γονείς;

Το βιβλίο ΦΥΣΙΚΑ και απευθύνεται σε παιδιά από 4-13 χρονών. Στις μικρότερες ηλικίες το διαβάζουν οι γονείς τους, ενώ τα μεγαλύτερα το διαβάζουν μόνα τους. Η αντίδραση τους είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς κάθε ΠΑΙΔΙ έχει διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική φαντασία, αλλά πάντως θετική.

Τι πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους για να τους εξαφανίσουν το φόβο τους για τη βελόνα;

Να τους μιλάνε ΣΥΧΝΑ με τρόπο ενθαρρυντικό και να τους εξηγούν με πολύ απλό τρόπο τι συμβαίνει. Δηλαδή δεν φτάνει να του λένε ότι ” θα κάνεις το εμβόλιο για να μην αρρωστήσεις” διότι το παιδί θα αρρωστήσει από κάποιες άλλες αρρώστιες και έτσι θα απογοητευθεί. ΠΡΕΠΕΙ να του εξηγήσουν την σημασία της πρόληψης. Όπως πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό και όπως ΦΟΡΑΜΕ πιο βαριά ρούχα όταν κάνει κρύο, έτσι και για να μην αρρωσταίνουμε από σοβαρές παθήσεις κάνουμε και τα ΕΜΒΟΛΙΑ. Ένα πολύ χαρακτηριστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούμε είναι: Το ΠΑΙΔΙ που δεν έχει κάνει ΕΜΒΟΛΙΑ είναι σαν να οδηγεί μηχανάκι χωρίς κράνος. Αυτό σημαίνει πρόληψη.

Τι έχετε να πείτε στους γονείς που όλο και αυξάνονται και είναι κατά του να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους;

Πρόκειται καθαρά για άγνοια, παραπλάνηση και αμέλεια και τίποτα πάρα πάνω. Οι ψευδείς ειδήσεις μέσα από μια μερίδα Διαδικτύου που το ονομάζω ” Κίτρινο Διαδίκτυο” έχει επηρεάσει τον κόσμο και τον έχει παραπλανήσει. Όλα γίνονται για να αποκτήσουν τα sites ΚΑΠΟΙΑ κλικ πάρα πάνω, αλλά και για να αυξήσουν τα κέρδη τους κάποιες εταιρείες που παράγουν προϊόντα που διαφημίζουν ότι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χωρίς τα ΕΜΒΟΛΙΑ. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος , πριν από λίγους μήνες, η Ευρωβουλή ενέκρινε ψήφισμα για την καταπολέμηση της απροθυμίας των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων μέσα από το Διαδίκτυο. Ευτυχώς το ποσοστό των απρόθυμων γονιών ακόμη είναι γύρω στο 5ο/ο και κάτω του 10ο/ο. Και τούτο διότι υπολογίζεται ότι αν το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ το 10ο/ο, τότε θα προκύψουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολύ σοβαρές επιδημίες με πολλές απώλειες του πληθυσμού.

Υπάρχουν προσπάθειες για να γίνουν τα εμβόλια πιο… φιλικά;

Οι προσπάθειες αυτή την στιγμή είναι να παραχθούν ΚΑΠΟΙΑ ακόμη ΕΜΒΟΛΙΑ για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών όπως το AIDS, κάποιες μορφές καρκίνου κλπ, αλλά και να απλοποιηθούν οι τρόποι χορήγησης τους. Για παράδειγμα να χορηγούνται με σπρέι ώστε να σταματήσουν οι ενέσεις.

Σας έχει ρωτήσει κάτι κάποιο παιδί που σας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση;

Τα παιδιά είναι εντυπωσιακά απρόβλεπτα! Ρωτάνε αν οι γιατροί αρρωσταίνουν, αν οι γιατροί κάνουν τα ΕΜΒΟΛΙΑ και ποιος τους τα κάνει και ένα παιδάκι της Β’ Δημοτικού με ρώτησε: Όταν η αστυνομία του σώματος , τα αντισώματα, συλλαμβάνουν τους κλέφτες ,τα κακά ΜΙΚΡΟΒΙΑ, τα πάνε στη φυλακή. Ε, λοιπόν που βρίσκεται η φυλακή μέσα στο σώμα μας;

Ποιο είναι το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

ΜΑΖΙ με την ΦΛΩΡΑ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ που είναι δημοσιογράφος υγείας ( και φτιάξαμε και τον ΒΟΛΙΟ εμβόλιο ) σκοπεύουμε να φτιάξουμε μια σειρά παραμυθιών με ιατρικά θέματα. Ήδη στο μυαλό μας έχουμε τα σενάρια και μένει να τα πραγματοποιήσουμε. Όλα τα έσοδα από τα συγγραφικά και εικονογραφικά δικαιώματα θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα στην παιδιατρική κλινική του Αττικού νοσοκομείου για την έρευνα και θεραπεία των παιδιών με προβλήματα των βρόγχων.

Μια ματιά ακόμα: Τα παιδιά ζητάνε συνέχεια δώρα! Δες τι μπορείς να κάνεις

Keywords
Τυχαία Θέματα