Τα πρότυπα ομορφιάς στα social media: Αλήθεια πως μας επηρεάζουν τελικά οι influencers;

Στην ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά.

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook, το TikTok και το YouTube πλημμυρίζουν από εικόνες τέλειων σωμάτων, αψεγάδιαστης επιδερμίδα και άψογου μακιγιάζ.

Επίσης επειδή έχουν την τάση της “λεζάντας”

και του υπερφτιασιδωμένου, γεννούν συναισθήματα αρνητισμού, ζήλιας και ανταγωνισμού γιατί σίγουρα κάποιος τα κατάφερε καλύτερα από εσένα ή κάποιος περνάει καλύτερα έχοντας ανέσεις και πολυτέλεια!

Θα σταθώ όμως στο κομμάτι της ομορφιάς που μας αφορά όλες!

Αποτέλεσμα της τέλειας εικόνας του Instagram, λοιπόν, είναι να έχουν δημιουργηθεί νέα πρότυπα ομορφιάς που δεν είναι ρεαλιστικά και σίγουρα καθόλου αντιπροσωπευτικά.

Το κακό βέβαια έχει γίνει από τα 90’s κιόλας, που υπήρχε η τάση σε editorials, catwalks κτλ να εμφανίζονται αυστηρά μοντέλα, καλλονές συγκεκριμένων προδιαγραφών που έμοιαζαν θεές!

Όσο και να γίνεται λόγος λοιπόν τελευταία για άφιλτρη ομορφιά, για το body shaming και γενικώς στο να μην διστάζεις να δείχνεις την αλήθεια σου, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την αποδοχή του εαυτού μας και των ατελειών μας!

Ποιές είναι όμως οι παθογένειες που δημιουργεί η τέλεια εικόνα των stars και των influencers;

Η πίεση που ασκείται καθημερινά και ενδόμυχα, απλά με ένα scroll down, να φαίνεστε τέλεια όλη την ώρα.

Οι influencers και οι διασημότητες των social media δημοσιεύουν αψεγάδιαστες ως επί το πλείστον και επεξεργασμένες εικόνες του εαυτού τους, οι οποίες φυσικά δημιουργούν μια λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι πραγματική ομορφιά.

Δεν είναι τυχαίο που είναι αισθητά φανερή η αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων, όπως το μπότοξ, τα fillers και οι πλαστικές επεμβάσεις, καθώς οι γυναίκες προσπαθούν να αποκτήσουν την ίδια εμφάνιση με τις αγαπημένες τους stars που βλέπουν στην τηλεόραση και τα social media!

Eάν το σκεφτείς είναι τρομακτικό που μοιάζουν όλες μεταξύ τους!

Η μη αποδοχή του εαυτού μας τελικά, όση πρόοδος και εάν γίνεται, φαίνεται και από τα άπειρα φίλτρα ομορφιάς αλλά και των applications επεξεργασίας των φωτογραφιών που αυξάνονται δραματικά.

Αυτά τα φίλτρα επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν την εμφάνισή τους και να δημιουργήσουν μια τέλεια εικόνα.

Ενώ τα φίλτρα μπορεί να είναι διασκεδαστικά στην αρχή , μπορούν επίσης να έχουν καταστροφική επίδραση στην αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, καθώς δημιουργούν μια λάθος εντύπωση για το πώς θα έπρεπε να είναι.

Τα γράφω αυτά γιατί όλες μας την έχουμε πατήσει με τα φίλτρα και έχουμε σκεφτεί από μέσα μας , το “αχ μακάρι να είχα αλαβάστρινη επιδερμίδα”!

Γι’αυτό πλέον, ενώ θα αναζητήσω το καλό φως που με κολακεύει και ελαφρώς “σβήνει” τις ατέλειες, έκοψα μαχαίρι την χρήση φίλτρων στα social media, κάτι που συνιστώ να κάνεις και εσύ!

Επίσης επειδή γίνεται πολύ λόγος τελευταία για το Deinfluencing , που προέκυψε ως αντίδοτο στην υπερδιαφήμιση, την υπερκατανάλωση και το υψηλό κόστος ζωής,  είναι πολύ σημαντικό να φιλτράρουμε πριν αγοράσουμε κάτι που μας έχει προτείνει πχ μια beauty blogger!

Πολλοί από τους influencers ομορφιάς πληρώνονται για να εγκρίνουν προϊόντα και έτσι μπορεί να μην προωθούν πάντα τα καλύτερα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει  στο να αγοράζουμε προϊόντα που δεν μας χρειάζονται ή που δεν λειτουργούν, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς, που σου λένε βάλε αυτό και θα γίνεις θεά! Κάτι που φυσικά δεν ισχύει τις περισσότερες φορές!

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πραγματική ομορφιά πηγάζει από μέσα και ίσως δεν νιώσετε καλύτερα αλλάζοντας την εμφάνισή σας. Φροντίστε να ενισχύσετε το μέσα σας λοιπόν!

Μια ματιά ακόμα: Aπολέπιση εδώ και τώρα: Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις;

Keywords
Τυχαία Θέματα