Πώς να πλύνετε μόνες σας τα χαλιά στο σπίτι -Tips που θα σας βοηθήσουν (video!)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, με την γενικότερη καθαριστική  μανία που είχε πιάσει όλους, με καλούσαν για να τους δώσω συμβουλές για το πώς θα φροντίσουν τα χαλιά τους ώστε να μην κινδυνεύουν και χωρίς να τα χαλάσουν. Τους έλεγα δυο λέξεις «γιαγιά, καθαριστήριο».

Η γιαγιά μου λάτρευε τα χαλιά της και όσα είχε φτιάξει η ίδια και όσα είχε αγοράσει. Αναγνώριζε την αξία τους όσο τίποτα άλλο και μας έλεγε ότι με τα χαλιά όλο τον χρόνο είναι Άνοιξη γιατί φέρνουν τον κήπο της μέσα στο σπίτι και αυτή είναι γενική παραδοχή όλων των Περσών.

Θυμάμαι κάθε Καλοκαίρι

να μας συγκεντρώνει για να καθαρίσουμε το σπίτι και να το προετοιμάσουμε για τον Χειμώνα. Διαδικασία εύκολη για εμάς, γιατί το βλέπαμε σαν παιχνίδι, αλλά και γεμάτη εμπειρίες και μυστικά ιδίως για το πώς να φροντίσουμε και να αποθηκεύσουμε τα χαλιά, τα κιλίμια και τις φλοκάτες που δεν είχε πλύνει στη νεροτριβή για να είναι έτοιμα και καθαρά για να στρωθούν.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινούσε η διαδικασία της συντήρησης των χαλιών μας, μια διαδικασία την οποία κάνω ακόμα και πιστέψτε με, όταν ανοίγω τα χαλιά μου τον Χειμώνα, το σπίτι μοσχομυρίζει λεβάντα και πιπέρι.

Ποιά είναι όμως η συνταγή της γιαγιάς για να φρεσκάρει να χαλιά που χρησιμοποιούσε λιγότερο; Τα βήματα είναι τα εξής 6 απλά και εγγυημένα:

Πρώτα έχουμε σκουπίσει καλά τα χαλιά μας και από τις δύο πλευρές αποφεύγοντας φυσικά τα κρόσσια και ιδανικά τα έχουμε αφήσει ανάποδα ώστε να τα πατήσουμε για μερικές ημέρες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

Ένα κουβά γεμάτο με νερό βρύσης.

Μηλόξυδο.

Ένα καθαρό σφουγγάρι ή απορροφητικό λευκό πανί (για να μην ξεβάφει)

Λεβάντα σε σακουλάκι ή κόκκους από μαύρο πιπέρι ( είναι προϊόντα αντισκωρικά)  Εναλλακτικά μπορούμε να διαλύσουμε σε νερό, μαλακτικό ρούχων σε αναλογία 10/1.( μόνο όμως για να μυρίζει όμορφα το χαλί μας).

Ένα καθαρό παλιό σεντόνι ή πανί βαμβακερό. Όχι πλαστικό εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι το χαλί είναι καθαρό και πλήρως στεγνό γιατί θα γεννηθεί σκόρος  και μούχλα.

Η συντήρηση: 

Ρίχνουμε στον κουβά με το νερό ένα μέρος μηλόξυδο, δηλαδή ένα προς δέκα (1/10) και το ανακατεύουμε ελαφρώς.

Βουτάμε το σφουγγάρι και το στύβουμε πολύ καλά. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να πέσει παραπάνω νερό, καθώς υπάρχει κίνδυνος το χαλί να ξεβάψει.

Περνάμε το σφουγγάρι απαλά προς τη μεριά του πέλους του χαλιού, σα να το χαϊδεύουμε. Περνάμε όλο το χαλί και ας μην έχει τελειώσει το νερό μας.

Το αφήνουμε απλωμένο στον ήλιο από την πίσω πλευρά για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να στεγνώσει πολύ καλά.

Αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά, τοποθετούμε  μέσα τα σακουλάκια της λεβάντας ή τους κόκκους  από το πιπέρι. Προαιρετικά  σε αυτό το σημείο  ψεκάζουμε και το μαλακτικό. Τυλίγουμε το χαλί μέσα στο ύφασμα.

Τέλος, αποθηκεύουμε το χαλί μας σε έναν χώρο χωρίς υγρασία και ιδανικά χωρίς να ακουμπάει στο πάτωμα.

Extra Tip: Μην ξεχνάτε όμως ότι η γιαγιά μου έπλενε μόνη της στη νεροτριβή τα χαλιά που χρησιμοποιούσε περισσότερο  και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καθαριστούν σε βάθος γιατί το στεγνό καθάρισμα φυσικά δεν το πετυχαίνει αυτό. Φυσικά εμείς δεν έχουμε νεροτριβή, ούτε χρόνο, αλλά για αυτό υπάρχουν τα καθαριστήρια χαλιών.

Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τη χρήση του κάθε χαλιού, πρέπει να το πηγαίνουμε στο καθαριστήριο που γνωρίζουμε ότι θα τα πλύνει σωστά, με νερό και σαπούνι, θα τα ξεβγάλει πλήρως και θα διαφυλάξει την πλέξη και το χρώμα του.

Last but not Least: Αποφεύγουμε να καθαρίσουμε μόνοι μας τα μεταξωτά χαλιά και επίσης, εάν έχουμε ζωάκια μέσα στο σπίτι καλό θα ήταν να τα στέλνουμε κάθε χρόνο στο καθαριστήριο για φρεσκάρισμα και απολύμανση.

Δοκιμάστε τις συμβουλές αυτές και σας υπόσχομαι ότι όταν ανοίξετε τα χαλιά σας τον χειμώνα θα μαγευτείτε από το πόσο όμορφα θα μυρίζει το σπίτι σας και θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν ζωντανά τα χρώματά και καθαρό και προστατευμένο το «εσωτερικό» τους.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Από την Αριάνα Νταρβίς -Ταμπάρ, της εταιρείας Darius Carpets 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Instagram: dariuscarpets

Facebook: Darius Carpets

www.dariuscarpets.gr

Μια ματιά ακόμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα