Πέτρος Συρίγος: Ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Ο Πέτρος Συρίγος, ετοίμασε σήμερα, στο Πρω1νό Ντολμαδάκια γιαλαντζί!  Δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά

250-300 γρ. αμπελόφυλλα

250 γρ. ρύζι καρολίνα

2 ματσάκα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 τριμμένη ντομάτα

1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)

1 κούπα βραστό νερό(250 ml)

2 λεμόνια (τον χυμό τους)

1 λεμόνι ξύσμα

½ ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι άνηθο

½ ματσάκι δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

Πράσο, φινόκιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αν

αγοράσουμε βαζάκι τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα πλένουμε καλά. Αν έχουμε φρέσκα τα ζεματάμε σε βραστό νερό για Τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά και τα βουτάμε απευθείας σε παγωμένο νερό με παγάκια που έχουμε σε μπολ.

Αυτό βοηθάει στο να μην μας μαυρίσουν, κρατάει το χρώμα τους ζωντανό. Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι και τα βάζουμε με 50ml ελαιόλαδο (απ το συνολικό) σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν για 4-5 λεπτά.

Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, μόνο να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και σoτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά περίπου, έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και το νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιεί τα υγρά του.

Καθώς γίνεται αυτό ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα μυρωδικά μας, το λεμόνι και το ξύσμα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Για τα ντολμαδάκια

Στον πάγκο μας στρώνουμε όλα τα φύλλα, την πλευρά με το κοτσάνι την βάζουμε από πάνω, τη λεία επιφάνεια από το αμπελόφυλλο την βάζουμε από κάτω. Αν εξέχουν μεγάλα κοτσάνια τα κόβουμε. Απλώνοντας όλα τα φύλλα η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη.

Παίρνουμε 1 κ.τ.σ γέμιση και βάζουμε πάνω σε όλα μας τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα 20-25 εκ στρώνουμε μερικά φύλλα στον πάτο της (συνήθως τα σπασμένα) και στρώνουμε κυκλικά εσωτερικά της κατσαρόλας τα ντολμαδάκια.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω που να εφάπτεται σωστά. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.

Στη συνέχεια βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σερβίρουμε με λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο. Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Καλή μας όρεξη!

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα