Οι τοξικοί άνθρωποι καταστρέφουν τη ζωή μας -Δείτε πώς θα τους αντιμετωπίσετε!

Η τοξικότητα μας επηρεάζει και πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε αδιέξοδη μια σχέση ή επαφή με ένα τέτοιο άτομο.

Πως να διακρίνουμε την τοξικότητα;

Η τοξικότητα υπάρχει παντού, σε συμπεριφορές, λέξεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί κάποιο άτομο.

-Ένα τοξικό άτομο μπορεί να λέει πράγματα χρησιμοποιώντας ένα ύφος και στάση κριτικής απέναντί μας.
-Είναι σύνηθες μας κάνει διαρκώς να αισθανόμαστε πως φταίμε εμείς για όλα, πως όλο κάτι κάνουμε λάθος.
-Υπάρχει περίπτωση ακόμη και να γκρινιάζει

ή να παραπονιέται διαρκώς για όλα όσα κάνουμε.

Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αυτή τη συμπεριφορά και αυτό τις περισσότερες φορές δημιουργεί πολύ πιο έντονα και δύσκολα συναισθήματα στο άτομο που τη βιώνει.

Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να μας επηρεάσει συνολικά, δηλαδή συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά, καθώς η έντονη κριτική και η συνεχόμενη ανάθεση ευθύνης σε εμάς, μπορεί να μας επιβαρύνει.

Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να εντοπίσετε τέτοιες συμπεριφορές και καταστάσεις και να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε ουσιαστικά.

Παρόλα αυτά δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνουμε την τοξικότητα, γιατί έρχεται συνήθως έμμεσα και δεν είναι πάντοτε εμφανής.

Ο λόγος που μπορεί να βιώνουμε την τοξικότητα

-Αφορά στην δυσκολία κάποιου ατόμου και την “ανάγκη” του να ασκήσει αυτή τη συμπεριφορά για να “επιβληθεί” κάτι που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

-Αφορά όμως και σε εμάς, που ίσως δεν έχουμε δει καθαρά και δεν έχουμε διακρίνει κάποιες προσωπικές ανασφάλειες που ακόμη μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο και να του “επιτρέπουμε” να διεισδύει μέσα μας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως αυτή η “τοξική” στάση μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση στο άτομο πως με κάποιο τρόπο “αξίζει” αυτή τη συμπεριφορά που εισπράττει και αυτή την τόσο αρνητική και δυσάρεστη αντιμετώπιση των άλλων.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες η έκθεση σε τοξικά και αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνει το άτομο συναισθηματικά και ψυχικά με αποτέλεσμα να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα όπως έντονο άγχος, κόπωση, ψυχοσωματικά κλπ.

Μια ακόμη δυσάρεστη εκδοχή είναι πως όταν κάποιος “εκτίθεται” σε ανθρώπους γεμάτους αρνητισμό, τείνουν σταδιακά να τους μοιάσει. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης ενσυναίσθησης που μας διακρίνει, έτσι χωρίς να είναι ευχάριστη μια συμπεριφορά, μας γίνεται οικεία σε βαθμό να αφομοιώνουμε κάποιες από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό για εσάς και την ψυχική σας υγεία είναι να καταφέρετε να απομακρύνετε από τη ζωή σας κάθε τοξικότητα, ακόμη και αν χρειάζεται να απομακρύνετε τα ίδια τα άτομα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο σε μια τέτοια προσπάθεια.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc, Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc, Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

Tel: 6983433267

Site: www.aggelikikavallieratou.gr

Email: [email protected]

Φωτογραφίες: Pinterest 

Μια ματιά ακόμα: Βγήκες μόλις από μια μακροχρόνια σχέση; 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν δεσμευτείς ξανά…

Keywords
Τυχαία Θέματα