Οι θεραπευτικοί συμβολισμοί των γιορτών -Από τις υψηλές προσδοκίες στην ουσία!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κρύβουν πολυσήμαντους, «θεραπευτικούς» συμβολισμούς για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Μια νέα χρονιά, ένα «πέρασμα» που σηματοδοτεί κάτι νέο, μάθηση, βελτίωση αλλά και μια αίσθηση πως, ακόμη και σε αυτή την τόσο δύσκολη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, κάθε ένας από εμάς οφείλει να συνεχίζει να ζει τη ζωή του αναζητώντας αυτές τις πολύτιμες στιγμές ευτυχίας.

Οι στιγμές που μοιράζεται

η οικογένεια, το στρώσιμο του οικογενειακού τραπεζιού, το στόλισμα του δέντρου, τα κάλαντα, οι ειλικρινείς ευχές και το τσούγκρισμα των ποτηριών, εικόνες αντιπροσωπευτικές των ημερών αλλά και εικόνες που αναβλύζουν συναισθήματα ενότητας, συναισθηματικού μοιράσματος και ασφάλειας. «Τόσα αλλάζουν κι εμείς είμαστε εδώ μαζί, και φέτος».

Ο απολογισμός μιας χρονιάς που φεύγει και μας φέρνει αντιμέτωπους με επιλογές που κάναμε και αποφάσεις που πήραμε, αλλά και η υποδοχή μιας νέας χρονιάς, μιας νέας ευκαιρίας, με στόχους και όνειρα. Ημέρες που ενώνουν στον ψυχισμό μας το πριν με το μετά και μας τοποθετούν σε μια δυναμική θέση ενός «νέου ξεκινήματος»! Είναι αλήθεια πως μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα το άτομο κινητοποιείται πιο έντονα, αισθανόμενο την ανάγκη να γεμίσει τα προσωπικά του κενά, μάλιστα είναι συχνό φαινόμενο οι Ψυχολόγοι να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους στα γραφεία μας, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου.

Είναι αλήθεια πως τις μέρες των γιορτών συνηθίζουμε να μιλάμε για τη μελαγχολία που διακατέχει κάποιους, κι όμως αξίζει να αναγνωρίσουμε πως πολύς κόσμος περιμένει με λαχτάρα τις ημέρες αυτές που ουσιαστικά μας τοποθετούν με μια γλυκιά «βία» σε μια διαδικασία αναγνώρισης όσων έχουμε, όσων αξίζει να εκτιμούμε. Μάλιστα, για όσους –τυχερούς- κουβαλούν μια τρυφερή παιδική ηλικία, τα Χριστούγεννα τους ταξιδεύουν για λίγο σε αυτή. Μέσα από αυτό το συναισθηματικό ταξίδι, το άτομο αναβιώνει στιγμές και πλημμυρίζει με εικόνες και μυρωδιές, αισθανόμενο μια βαθιά επαφή με την οικογένεια καταγωγής του.

Ένας ακόμη συμβολισμός των γιορτών είναι η συγχώρεση, η επικοινωνία των συναισθημάτων μας σε όσους έχουμε την ανάγκη να τα εκφράσουμε αλλά και η εσωτερική διαδικασία κατά την οποία αφήνουμε πίσω όσα και όσους μας πλήγωσαν. Αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τα συναισθήματά μας, καθαρίζουμε τον εσωτερικό μας χώρο και κοιτάμε μπροστά, ολοκληρώνοντας μια ουσιαστική πράξη αυτοφροντίδας.

Να θυμάστε πως οι ημέρες των γιορτών μπορούν να είναι θετικά νοηματοδοτημένες αρκεί να μην τις υπερφορτώσουμε με υψηλές προσδοκίες: το τέλειο τραπέζι, το τέλειο φαγητό, το τέλειο ρούχο, το τέλειο δώρο, μα όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία! Αυτό που έχει πραγματική αξία και σημασία, είναι να βρεθούμε με τους αληθινά αγαπημένους μας ανθρώπους και να περάσουμε στιγμές μαζί τους, αισθανόμενοι αυτή την πολύτιμη συναισθηματική σύνδεση. Άλλωστε, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, “Study of Adult Development”, η οποία διήρκησε 75 χρόνια (1983- 2015), αυτό που τελικά θα καθορίσει το βαθμό ευτυχίας και υγείας στη ζωή του ανθρώπου, είναι η ποιότητα των σχέσεών του.

Ας τις φροντίσουμε λοιπόν!

Καλές γιορτές!

Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Keywords
Τυχαία Θέματα