Οι καλύτερες καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά!

Και έφτασε ετούτη η ώρα που τα σχολεία έκλεισαν και τώρα τι; Ήδη με το γνωστό πρόβλημα ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα και τίποτα δεν τα ικανοποιεί οι γονείς βρίσκονται με ένα τεράστιο ερώτημα «Τι θα τα κάνουμε;»

Όσο άσχημο και αν ακούγεται ειδικότερα όταν οι γονείς δουλεύουν και οι διακοπές είναι μακριά τότε όλο αυτό φαντάζει εφιάλτης.

Γονείς ανασκουμπωθείτε. Θέλει προγραμματισμό και θέληση και φυσικά ενασχόληση για να μην πέσουν ατην παγίδα του απόλυτου καψίματος μπροστά από μια οθόνη.

Το ιδανικό

σενάριο είναι οι διακοπές στο χωριό με παππούδες ή με τον έναν από τους δύο γονείς αν είναι εφικτό. Εκεί σίγουρα οι δραστηριότητες δεν συγκρίνονται με το διαμέρισμα. Από θάλασσα, μάζεμα κοχυλιών, εξερεύνηση βυθού, εξορμήσεις στο βουνό και τόσα άλλα.

Δείτε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που σας προτείνουμε για τα παιδιά!

Η πρώτη επιλογή για τους γονείς στις μεγαλουπόλεις είναι τα summer camps. Είτε ιδιωτικά, είτε του δήμου τα παιδιά συνήθως βρίσκονται με τους φίλους τους, ασχολούνται και μαθαίνουν διαφορετικά αθλήματα και κάνουν διάφορες εκδρομές.

Εννοείται ότι παίζει πάντα και η παραδοσιακή κατασκήνωση που τα παιδιά νιώθουν αυτόνομα μακριά από γονείς.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν μάθει να παίζουν έξω και αυτό προκύπτει και από την έλλειψη χρόνου των γονιών να τα πάνε έξω γιατί εννοείται μόνα τους με αυτά που γίνονται ποιος τα αφήνει;

Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά σας να παίζουν υπαίθρια παιχνίδια όπως μπάλα, λαστιχάκι, κρυφτό και κυνηγητό. Αν κάποια παιχνίδια δεν τα ξέρουν μιλήστε τους ότι τα παίζατε μικροί και διδάξτε τα.

Ασχοληθείτε με τη ζωγραφική και γενικότερα με τις τέχνες και τις κατασκευές. Ορίστε μια ώρα της ημέρας που θα κάνετε ζωγραφική ή θα παίξετε με πηλό π.χ. Το σημαντικό είναι να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα υλικά για να έχει το παιδί την ποικιλία να πειραματιστεί.

Πηγαίνετε τα παιδιά σας σε τοπικά πάρκα, φυσικά καταφύγια ή βοτανικούς κήπους. Ενθαρρύνετέ τα να παρατηρούν και να μάθουν για τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά ή άλλα άγρια ​​ζώα.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να οργανώσετε εκδρομές και εξερεύνησεις, όπου θα συλλέξετε αντικείμενα όπως φύλλα, βράχους ή κοχύλια για χειροτεχνικά έργα.

Εντάξτε τα παιδιά σας στην κουζίνα διδάσκοντάς τους απλές συνταγές ή επιτρέποντάς τους να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων.

Μπορούν να ψήσουν μπισκότα, να φτιάξουν σάντουιτς ή να δημιουργήσουν τα δικά τους υγιεινά σνακ. Αυτή η δραστηριότητα παρέχει μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική.

Ενθαρρύνετε την αγάπη για το διάβασμα. Αφιερώστε κάποια ώρα την ημέρα για κοινή ανάγνωση βιβλίων. Επισκεφτείτε μαζί την τοπική βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο και αφήστε τους να επιλέξουν τα δικά τους βιβλία. Γενικώς όσα περισσότερα βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το παιδί να μυηθεί στο διάβασμα.

Ενεργοποιήστε την περιέργειά τους με πρακτικά πειράματα επιστήμης. Μπορείτε να βρείτε πολλά πειράματα φιλικά προς τα παιδιά στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν οικιακά είδη για να εξερευνήσουν επιστημονικές έννοιες. Από την έκρηξη ηφαιστείων μέχρι τη δημιουργία σπιτικής γλίτσας το γνωστό all time που ακόμα καλά κρατεί!

Προγραμματίστε εκδρομές σε κοντινά αξιοθέατα όπως η παραλία, ένα υδάτινο πάρκο, ένας ζωολογικός κήπος ή ένα θεματικό πάρκο.

Οργανώστε ειδικές βραδιές ταινιών στο σπίτι, όπου παρακολουθείτε οικογενειακές ταινίες μαζί, με ποπ κορν και σνακ. Επιπλέον, ελέγξτε τα τοπικά θέατρα για παιδικά έργα, μιούζικαλ ή κουκλοθέατρα που μπορεί να απολαύσουν τα παιδιά σας.

Τέλος η κηπουρική είναι πάντα μια λύση καθώς χώματα και φτυάρι ή και χέρια είναι το καλύτερο και πιο άμεσο messy play.

Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε τις δραστηριότητες με τον ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι να έχουν ένα βαρύ, φορτωμένο πρόγραμμα ακόμα και αν είναι ευχάριστες οι δραστηριότητες.

Μια ματιά ακόμα παρακάτω:

Ταξίδι με μικρό παιδί! 7 συμβουλές για να περάσετε τέλεια

Keywords
Τυχαία Θέματα