Μήπως πονάς πολύ στην περίοδο; Μάθε τι μπορεί να φταίει!

Αν πονάς πολύ κάθε φορά που είσαι στις δύσκολες ημέρες, μάθε ότι δεν είσαι η μόνη. Σε κάποιες γυναίκες ο πόνος κατά την περίοδο δεν είναι ανεκτός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, επιστημονικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου EmBIO, εξηγεί ότι οι γυναίκες αυτές σίγουρα δεν υπερβάλλουν για τα συμπτώματά τους. Πονούν πραγματικά περισσότερο και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ενημερώσουν τον γιατρό τους, επειδή μπορεί αυτό το σύμπτωμα να συνδέεται με δύο συγκεκριμένα προβλήματα που χρειάζονται ειδική

αντιμετώπιση.

Πιθανή αιτία Νο1: Δυσμηνόρροια

Περισσότερο από το 50% των γυναικών που έχουν περίοδο επηρεάζονται από δυσμηνόρροια, με το 10-12% αυτών να έχει σοβαρή δυσμηνόρροια, σε βαθμό που εμποδίζει τη λειτουργικότητά τους για 1-3 ημέρες κάθε μήνα. Σε αυτή την περίπτωση οι ορμόνες (προσταγλανδίνες) που σχετίζονται με την περίοδο υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό, προκαλώντας πιο έντονους σπασμούς της μήτρας, πράγμα που δικαιολογεί γιατί πονάς περισσότερο.

Η λύση: Σε μια τέτοια κατάσταση συνήθως μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση αντισυλληπτικών, που ρυθμίζουν τα επίπεδα των ένοχων ορμονών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος.

Πιθανή αιτία Νο2: Ενδομητρίωση

Είναι ένα σιωπηλό γυναικολογικό πρόβλημα που προκαλεί υπερβολικά έντονο πόνο κατά την περίοδο. Οφείλεται σε ιστό από το εσωτερικό της μήτρας, που με την περίοδο γυρίζει προς τα πίσω και δημιουργεί εστίες σε διάφορα σημεία όπως οι σάλπιγγες ή οι ωοθήκες ή ακόμα και το έντερο.

Η λύση: Για να διαγνωστεί, χρειάζεται διερεύνηση λαπαροσκοπικά, κατά τη διάρκεια της οποίας, εφόσον φανεί ότι υπάρχει ενδομητρίωση, μπορεί να γίνει καθαρισμός, δίνοντας λύση στο πρόβλημα. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί και με τη λήψη φαρμάκων.

Τι μπορεί να βοηθήσει γενικά

-Τα απλά παυσίπονα είναι συνήθως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ήπιου πόνου. Όταν, όμως, ο πόνος είναι δυνατός, χρειάζεται να χορηγηθούν πιο ισχυρά παυσίπονα ή σπασμολυτικά, που ελαττώνουν την ένταση των σπασμών της μήτρας, φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό.
-Η ζέστη γενικά μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για τον πόνο, δηλαδή ένα ζεστό ντους ή η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας με ζεστό νερό στην περιοχή της κοιλιάς.
-Η συστηματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων, όμως καλό είναι να αποφεύγεται τις μέρες που η γυναίκα πονάει.

Keywords
Τυχαία Θέματα