Κορoνοϊός: Σοκ με 19 νέους θανάτους τις τελευταίες ώρες -Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη, 3 στα 10 τεστ θετικά

«Σαρώνει» τη χώρα μας ο κορονοϊός παρά το δεύτερο γενικό «lockdown», καθώς οι αριθμοί των θανάτων, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Στη Θεσσαλονίκη, ένας στους τρεις που κάνει τεστ, βγαίνει θετικός, ενώ οι γιατροί της πόλης δεν σταματούν, με παρεμβάσεις τους, να αναδεικνύουν

το πρόβλημα στις ΜΕΘ.

Το δράμα επιτείνεται, καθώς τις τελευταίες ώρες, άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι άνω των 70 χρόνων ή έπασχαν από σοβαρά νοσήματα.

Οι έξι κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, την τελευταία τους πνοή άφησαν ένας 74χρονος, ένας 76χρονος και ένας 78χρονος στο ΑΧΕΠΑ, δύο 83χρονες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μία 81χρονη στο Παπανικολάου.

Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο Γουμένισσας και Κιλκίς, ένας 86χρονος και ένας 88χρονος. Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δηλώθηκε ο θάνατος ενός 49χρονου καρκινοπαθούς, όπως και ενός 43χρονου με νεοπλασία από το νοσοκομείο Βόλου.

Ακόμη, άλλα δύο θύματα του κορονοϊού δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της Αττικής, Ευαγγελισμό και Αττικόν -πρόκειται για δύο ηλικιωμένους 87 και 92 χρόνων.

Επίσης, άλλοι επτά συνάνθρωποί μας κατέληξαν χθες το βράδυ. Δύο νεκροί, 94 και 87 χρόνων, αναφέρονται από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και άλλοι δύο, 90 και 78, από το νοσοκομείο Βέροιας.

Άλλες δύο απώλειες δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας 68 και 84 χρόνων, αντίστοιχα, που είχαν σοβαρά χρόνια νοήματα.

Τέλος, ένας θάνατος αναφέρθηκε από την Παμμακάριστο, και αφορά 82χρονο, από το γηροκομείο Αττική.

Οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας έφτασαν τους 885, με το 1/4 εξ αυτώ να έχει σημειωθεί το Νοέμβριο.

Αγωνία για τη Θεσσαλονίκη – Τρία στα δέκα τεστ βγαίνουν θετικά

Στον ασφυκτικό κλοιό του κορονοϊού συνεχίζει να βρίσκεται όλη η βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να είναι στο επίκεντρο της επιδημίας – λόγω πληθυσμού και λόγω υγειονομικών δομών στις οποίες διακομίζονται ασθενείς και από άλλες περιοχές. Από τα 2.384 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 652 εξ αυτών εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη (και τα 588 στην Αττική). Και από τις 732 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 260 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη που αντιμετώπισε το επιδημικό κύμα του καλοκαιριού και έγινε η πόλη παράδειγμα -την είχε αναφέρει ως πρότυπο και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας- αλλά ακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες την αντίστροφη διαδρομή, κάνοντας τα πάντα θα έλεγε κάποιος για να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της επιδημίας και να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με αγωνία την κατάσταση -που έχει λάβει δραματική εξέλιξη πια στη Θεσσαλονίκη- με στόχο να ελεγχθεί αλλά και να προληφθεί ή να αποτραπεί κάτι ανάλογο στην Αττική ή σε άλλη περιοχή της χώρας.

«Η διασπορά του κορονοιού στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια» είπε χθες κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ότι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον εκτεταμένο έλεγχο για τον κορονοιό, ανέρχεται στο 32%, δηλαδή περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται, είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%. Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί ακόμη, μετά και το εθνικό, πέραν του τοπικού lockdown. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε χθες μιλώντας για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ότι “ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης” σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ και κάλεσε τον κόσμο να προσέχει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το σχέδιο που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη 50 κλινών ΜΕΘ στις καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες, φαίνεται ότι δρομολογείται σε κρίσιμη στιγμή για να καλύψει τις σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Αυτές οι 50 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φορητός εξοπλισμός προέρχεται κυρίως από δωρεές που έγιναν κατά το πρώτο επιδημικό κύμα και πρόκειται για τουλάχιστον 500 αναπνευστήρες και ανάλογο υλικό για κλίνες Εντατικής.

Ουσιαστικά, η συνεργασία με τους ιδιώτες (παραχωρούν κλίνες ΜΕΘ για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών πλην λοίμωξης Covid-19), η διακομιδή ή και η αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία όμορων περιοχών και η ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ στις κλινικές του ΕΣΥ που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είναι τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει καταρτίσει το ΕΚΑΒ και θα ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη έχει προχωρήσει η συνεργασία με τους ιδιώτες (το διαβαλκανικό κέντρο έδωσε 50 κλίνες ΜΕΘ) και τώρα αναπτύσσονται οι πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ. Η διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει γιατί οι διακομιδές στη βόρειο Ελλάδα έχουν συνήθως την αντίθετη διαδρομή, από τα περιφερειακά νοσοκομεία προς εκείνα της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, μεγάλη επιβαρυνςη καταγράφεται και στα νοσοκομεία της Λάρισας τα οποία θα μπορούσαν να σηκώσουν κάποιο βάρος. Πλέον, όμως, οι υγειονομικοί σχηματισμοί και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα έχουν φτάσει, και ίσως εχουν ξεπεράσει, τα όριά τους. Γεγονός που οδηγεί τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην ενεργοποίηση της τρίτης φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου με την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό.

Πάντως, υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αεροδιακομιδών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην Αττική, εάν χρειαστεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα