Γιατί τα παιδιά έχουν δυσκοιλιότητα όταν ταξιδεύουμε;

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Όσο ωραίο επομένως είναι ένα ταξίδι, τόσο μπορεί να ταλαιπωρηθούμε τις πρώτες μέρες από τη δυσκοιλιότητα λόγω αλλαγής περιβάλλοντος. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα σε ένα ταξίδι.

Πως μπορεί να προκληθεί η δυσκοιλιότητα στα παιδιά σε ένα ταξίδι (στρες, αλλαγή περιβάλλοντος, διατροφή);

Οι αιτίες μπορεί να είναι τριών κατηγοριών: 1)διατροφικές, 2)ψυχολογικές, 3)κοινωνικές. Με δυο λόγια για την καθεμία, οι διατροφικές είναι εκείνες

που λόγω του ταξιδιού το παιδί δεν έχει την ευκαιρία να τρώει σε καθημερινή βάση τις τροφές εκείνες που αυξάνουν τη μάζα των κοπράνων όπως χόρτα και φρούτα. Ψυχολογικές είναι εκείνες που επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα και περιλαμβάνουν την ανασφάλεια και το ξαφνικό στρες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το έντερο. Τέλος, οι κοινωνικοί λόγοι είναι εκείνοι που προκύπτουν από την καθημερινότητα, δηλαδή αν ένα παιδί ντρέπεται να πάει σε άλλη τουαλέτα ή βγαίνει από το καθημερινό βιολογικό του ρολόι.

Τι πρέπει να κάνουμε για να την αποφύγουμε (συνήθειες, τουαλέτες);

Αν έχουμε ένα παιδί που γνωρίζουμε ότι θα πάθει δυσκοιλιότητα στο ταξίδι, φροντίζουμε τουλάχιστον μια μέρα πριν το ταξίδι να αποφύγει τις τροφές που “σφίγγουν” τα κόπρανα (μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο) και να του δίνουμε κουάκερ, δαμάσκηνα, ακτινίδια. Επίσης, αν ξέρουμε το πρόγραμμα του ταξιδιού, πολλές μέρες πριν προσαρμόζουμε το βιολογικό ρολόι αφόδευσης του παιδιού.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής, του νερού και της άσκησης;

Συνήθως το πολύ νερό, οι χυμοί φρούτων, το κουάκερ, το σπανάκι, το μέλι, τα ακτινίδια και οι χουρμάδες είναι τροφές που λίγο η μία και λίγο η άλλη βοηθούν στην αύξηση της μάζας των κοπράνων με μαλακιά υφή. Επίσης, η άσκηση βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου.

Πόσο σημαντική είναι η απόκτηση εντερικής συνήθειας;

Είναι το άλφα και το ωμέγα. Επειδή το έντερο νευρώνεται από το αυτόματο νευρικό σύστημα, επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τη σταθερότητα του προγράμματος της αφόδευσης.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό;

Αν το πρόβλημα γίνεται χρόνιο. Αν μέσα στα κόπρανα εμφανίζονται σταγόνες αίματος. Αν έχει πολλές μέρες να αφοδεύσει και μετά εμφανίζει υδαρείς κενώσεις και αν γενικά το παιδί υποφέρει πάρα τις προσπάθειες που κάνει, τότε θα πρέπει να εξετασθεί ενδελεχώς και με εργαστηριακές εξετάσεις διότι μπορεί να υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως εκκολπώματα, όγκοι και στένωση του εντέρου.

Μια ματιά ακόμα: Τo παιδί μου βρίζει συνέχεια! Τι μπορώ να κάνω;

Keywords
Τυχαία Θέματα