Επίδομα 800 ευρώ: Περισσότερες από 800.000 οι πρώτες πληρωμές – Νέες κατηγορίες στη λίστα

Αυτήν την εβδομάδα, ξεκινά το πρώτο «κύμα» καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ, σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση και θα πληρωθούν είναι πάνω από 800.000.

Εν τω μεταξύ, από τις

11 Απριλίου έως και τις 13 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα και επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινήθηκε απέναντι στην πρωτοφανή αυτή κρίση -κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης– με απίστευτη ταχύτητα και προνοητικότητα. «Θέτοντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως κορυφαία προτεραιότητα το κοινωνικό αγαθό της υγείας, καταφέραμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο -με βάση τους δείκτες επιπτώσεων- τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στην πανδημία, αλλά και στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Με γρήγορες, υπεύθυνες και καλά σχεδιασμένες αποφάσεις, καλύπτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.

Παράλληλα, προσθέτει: «Από εδώ και εμπρός, με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις, θα αξιολογήσουμε, εάν και κατά πόσο τομείς επιχειρήσεων που δεν έχουμε συμπεριλάβει, μέχρι σήμερα, θα μπουν στην περίμετρο προστασίας, διευρύνοντάς την, αλλά και κατηγορίες εργαζομένων που στην πρώτη φάση αξιολόγησης έμειναν απέξω, αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν κάτω από την “ομπρέλα” προστασίας μας. Ενδεικτικά, αναφέρω τους ξεναγούς, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς, τις ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής, τους τουριστικούς συνοδούς, τους ωρομίσθιους, τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας και άλλους, με σκοπό κανένας μα κανένας πολίτης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να μην μείνει απροστάτευτος».

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα