Επανάσταση στην πλαστική μύτης: Η νέα ανοιχτή ρινοπλαστική!

H γνωστή πλαστικός χειρουργός Dr. Χριστοφορίδου Χριστίνα με μεγάλη εμπειρία στη ρινοπλαστική, μας μυεί στην ανοιχτή ρινοπλαστική, αναλαμβάνοντας δύσκολα περιστατικά και επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχημένες ρινοπλαστικές.

Εξειδικεύτηκε στην Προηγμένη Αισθητική Πλαστική Χειρουργική (Advanced AestheticSurgery Fe llow) στη Μελβούρνη, στο Λονδίνο και στη Βαρκελώνη, όπου χειρουργούσε μαζί με διάσημους γκουρού της ρινοπλαστικής σε κέντρα αναφοράς. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Είναι αλήθεια ότι η ρινοπλαστική αλλάζει όλο το πρόσωπο;

Ναι είναι πραγματικά θεαματική η αλλαγή

που προκαλεί στο πρόσωπο η ρινοπλαστική. Επειδή η μύτη είναι το πιο προέχον σημείο του προσώπου μας, η ρινοπλαστική το ‘’γλυκαίνει’ ’, αλλάζοντας ολόκληρο το πρόσωπο. Σμιλεύει τιςατέλειες στο σχήμα και το μέγεθος της μύτης και αυτό πρέπει να το κάνει ο πλαστικός χειρουργός με σεβασμό στην ανατομία και τη λειτουργικότητά της.

Η ρινοπλαστική είναι συχνά όχι μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική επέμβαση. ασχολείστε και με την λειτουργική ρινοπλαστική;

Πολύ σωστά. Ως ειδικός πλαστικός χειρουργός αντιμετωπίζω τις ρινικές δομές και τα προβλήματά τους ως μία οντότητα που αποτελείται από αισθητικά αλλά και πρωτίστως λειτουργικά θέματα που πρέπει να λύσω εναρμονισμένα και συντονισμένα ώστε το σύνολο να φαίνεται όμορφο και να λειτουργεί καλύτερα από πριν. Εκτός από τα αισθητικά προβλήματα (πχ ρι νικός ύβος-καμπούρα, χοντρό ή πτωτικό ακρορρίνιο, φαρδιά, μεγάλη, στραβιά ή κοντ ή μύτη) αντιμετωπίζω ταυτόχρονα και τα λειτουργικά προβλήματα της ρινικής αναπνοής (στενή ρινική βαλβίδα, σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφικές ρινικές κόγχες) που συχνά προκαλούν αναπνευστική δυσχέρεια, ροχαλητό και διαταραχές στον ύπνο, ακόμα και άπνοια. Γι’ αυτό η ρινοπλαστική βελτιώνει εκτός από την εμφάνιση και την ποιότητα της αναπνοής και της ζωής του ασθενούς.

Πείτε τε μας λίγα λόγια για την επέμβαση, πώς γίνεται;

Γίνεται εξωβλεννογόνιος παρασκευή και σμίκρυνση ή μεγέθυνση των ρινικών δομών (χόνδρινων: άνω και κάτω πλάγιοι χόνδροι, διόρθωση της σκολίωσης του διαφράγματος και οστέινων: ρινικά οστά, ρινική απόφυση άνω γνάθου) και καυτηριασμός των ρινικών κογχών.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση, με τι αναισθησία γίνεται;

Η επέμβαση διαρκεί 1-3 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα και την πολυπλοκότητα (ΣΡΔ, επανεπέμβα ση) και γίνεται με γενική αναισθησίααλλά μερικές φορές όταν πρόκειται για μικρές διορθώσεις μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία ή και μέθη, όπως για παράδειγμα γιαμικρές διορθώσεις του ακρορρινίου.

Τι ακριβώς κάνει η Νέα τεχνική της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Σήμερα η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παλιά κλειστή μέθοδο, επειδή έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακρίβειας και λεπτομέρειας στο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί και προλαμβάνει τις πιθανές επιπλοκές. Η παλιά κλασική ρινοπλαστική, είναι η ”κλειστή” όπου οι τομές είναι ενδορινικές δηλεντός των ρουθουνιών της μύτης, όμως συνήθως:

–Δεν επιτρέπει μεγάλη ορατότητα και χειρισμούς ακριβείας και δεν μπορεί να δώσει λύση σε δύσκολα περιστατικά.

–Επίσης στο παρελθόν εμφανιζόταν συχνά μετά από κλειστή ρινοπλαστική μετεγχειρητικά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω αδυναμίας ελέγχου υπό άμεση όραση της ρινικής βαλβίδας.

Γι’ αυτό σήμερα προτιμάται η νέα τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής που δίνει λύσεις σε περιπτώσεις με πολύ στραβό διάφραγμα, στενή βαλβίδα και αναπνευστική δυσχέρεια, σε επανεπεμβάσεις ή λεπτομερή διόρθωση του ακρορρινίου (πχ προέχον, boxy, pinchy tip κτλ) .

Για ποιο λόγο σήμερα η νέα ανοιχτή ρινοπλαστική προτιμάται σε δύσκολες περιπτώσεις;

Η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι μ έθοδος εκλογήςσε δύσκολες περιπτώσεις, διότι δίνει τη δυνατότητα για διόρθωση των ρινικών δομών υπό άμεση όραση, με απόλυτο έλεγχο, ακρίβεια και λεπτομέρεια ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ασθενείς.

Πού γίνεται η τομή; Φαίνεται;

Η τομή γίνεται εξωτερικά στη στυλίδα, στη στενότερη περιοχή ανάμεσα στα ρουθούνια και εφόσον γίνει σωστά δεν φαίνεται καθόλου ενώ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, εκεί που η κλειστή ρινοπλαστική σταματά. Ανασηκώνεται το δέρμα και ο πλαστικός χειρουργός βλέπει ακριβώς πού είναι το πρόβλημα και κάνει μόνο τις απαραίτητες μικροδιορθώσεις με ακρίβεια και μετρήσεις χάρακα, χωρίς να αφαιρεί ιστούς ‘στα τυφλά’ και ‘στο περίπου. Επιπλέον στην ανοιχτή μέθοδο προλαμβάνεται ή διορθώνεται η ρινική αναπνευστική δυσχέρεια με την τοποθέτηση ειδικών αυτόλογων χόνδρινων μοσχευμάτων, συνήθως από το διάφραγμα, τα λεγόμενα spreader grafts, τα οποία τοποθετούνται εκατέρωθεν της στενής ρινικής βαλβίδας για την διάνοιξη και αποκατάσταση της ρινικής αναπνευστικής δυσχέρειας.

Πόσες μέρες κρατάει η αποθεραπεία; Χρειάζεται παραμονή στην κλινική;

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα. Φέρει νάρθηκα στη μύτη για 1 εβδομάδα, οπότε και επανέρχεται κανονικά στις δραστηριότητές του.

Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα βλέπουμε συχνά ίδιες μύτες όπου είναι εμφανές ότι έχει γίνει πλαστική και το αποτέλεσμα δεν είναι φυσικό. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

Η δική μου προσέγγιση είναι εξατομικε υμένη με στόχο η νέα βελτιωμένη μύτη να φαίνεται φυσική και να δένει αρμονικά στο εκάστοτε πρόσωπο σύμφωνα με την ανατομία, το φύλο και την ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό αφού ο στόχος είναι η τελειοποίηση της υπάρχουσας μύτης και όχι η δημιουργία μιας ξένης ‘copy-paste’, μύτης.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Διακεκριμένη Πλαστικό Χειρουργό Dr. Χριστοφορίδου Χριστίνα, Μέλος GMC, ISAPS, ΑSAPS, HESPRAS Advanced Aesthetic Surgery Fel low, Εξειδίκευση στην Προηγμένη Αισθητική Χειρουργική σε Kέντρα Διεθνούς φήμης:

– Wellington Hospital του Λονδίνου

– Ινστιτούτο Πλαστικής Χειρουργικής Μελβούρνης

– Ινστιτούτο J. de Benito στη Βαρκελώνη

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ & LASER Dr ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, www.christoforidou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα