Έλενα Ράπτη: Μας μιλά για την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση!

Η Έλενα Ράπτη μιλάει στο faysbook.gr για τη δράση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» στην Ελλάδα. Αρχικά, ως συντονίστρια της καμπάνιας ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και εν συνεχεία σε απευθείας συνεργασία με το Children’s Right Division. Μας αναφέρει αναλυτικά όλα τα βήματα και τις ενέργειες που συνεχίζει να κάνει επί πέντε συναπτά έτη για να φέρει εις πέρας τον ευγενή αυτό σκοπό αλλά και τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον. Επίσης γίνεται λόγος για τους φορείς και τους οργανισμούς που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, για τα ανανεωμένα επιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη σωστή ενημέρωση, καθώς και για τους χώρους που επισκέπτεται για την καμπάνια. Τέλος, μας εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια, ενώ κάνει αναφορά και στις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δράσεις που ενισχύει με κάθε τρόπο εντός και εκτός της Ελληνικής Βουλής.

1. Μιλήστε μας για την ιστορία και τη δράση της καμπάνιας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ στη χώρα μας με λίγα λόγια.

Η καμπάνα ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ διανύει τον πέμπτο ενεργό χρόνο στην Ελλάδα και έχει πραγματικά μια τεράστια απήχηση σε ολόκληρη την κοινωνία. Έχω την τιμή να τη συντονίζω στην αρχή ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη συνέχεια σε απευθείας συνεργασία με το Children’s Right Division. Σε αυτά τα πέντε χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 474 δράσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 250.000 αντίτυπα ενημερωτικών φυλλαδίων και πάνω από 200.000 DVD με «Το Μυστικό της Νίκης», μια ιστορία κινούμενων σχεδίων που απευθύνεται με τρόπο απλό και ευχάριστο στα παιδιά. Σκοπός του είναι να τα ενημερώσει πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό ή κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία αλλά και να διδάξει τον πολύ σημαντικό «Κανόνα του Εσώρουχου», δηλαδή να γνωρίζει κάθε παιδί πως κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει σε εκείνη την περιοχή του σώματός του. Πρόσφατα έγινε και η επίσημη προβολή και παρουσίαση του 2ου DVD “Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η Περιπέτεια του Βίκτωρα» που έχει ως θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση ενός μικρού αγοριού από ένα μεγαλύτερο, αφού κρίθηκε αναγκαίο να τονισθεί πως η παιδική σεξουαλική παρενόχληση αφορά και απόπειρες από μεγαλύτερα παιδιά σε μικρότερα. Επιπλέον, πέρυσι, εκπροσωπώντας τη χώρα μου, ορίστηκα εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό.

2. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να ξεκινήσετε αυτή την ευγενή προσπάθεια ενημέρωσης για έναν τόσο σημαντικό σκοπό;

Ήταν οι θλιβερές στατιστικές που δείχνουν πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και περίπου στην ίδια αναλογία στην Ελλάδα είναι θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Και βεβαίως, τα καθημερινά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που επιβεβαιώνουν αυτό το φαινόμενο. Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει όσο υπάρχουν παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

3. Ποιες οι ενέργειες και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα;

Χτίζουμε μέρα με τη μέρα την άμυνα της κοινωνίας και των παιδιών απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μας με τις 13 Περιφέρειες, που μπορούν αφενός να αναπαράξουν το υλικό της καμπάνιας και αφετέρου να συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των μηνυμάτων. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τις εκδηλώσεις μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να φτάσουν τα μηνύματα σε κάθε σπίτι. Υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές και αθλητικές δράσεις, καθώς και θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

4. Εκτός από την ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» ξεκινούν και οι προβολές για «Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα». Πόσο σημαντικό είναι αυτό το επιστημονικό εργαλείο και τι άλλα μέσα χρησιμοποιείτε για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού;

Πράγματι, πρόκειται για τη συνέχεια της ιστορίας κινούμενων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης 1» και δημιουργήθηκε σε συνεργασία και με υπόδειξη της Επιτροπής Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεώρησε χρήσιμο να αναδείξει πως θύματα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να είναι και από τα δύο φύλα και κυρίως πως υπάρχει ενδεχόμενο να πέσει θύμα σεξουαλική παρενόχλησης ένα μικρότερο παιδί από ένα μεγαλύτερο.
Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που είμαι βέβαιη πως θα έχει την ίδια επιτυχία και θα μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τα δύο DVD ήρθαν να προστεθούν στο spot και στο παραμύθι του Συμβουλίου της Ευρώπης «Κίκο και το Χέρι», (το οποίο με επιμέλεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τυπώθηκε και σε μορφή braille), στο έντυπο ο «Κανόνας του Εσώρουχου» και στο φυλλάδιο «7 Γραμμές Βοήθειας». Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στο «Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα» έχουμε προσθέσει αγγλικούς υπότιτλους, νοηματική γλώσσα και 3 τραγούδια.

5. Τι χώρους επισκέπτεστε για την καμπάνια και ποιοι οι φορείς που ενισχύουν το έργο σας;

Η καμπάνια συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ΣΕΓΑΣ και άλλους αθλητικούς φορείς, το Τμήμα Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, το Υπουργείο Παιδείας, την Εκκλησία, το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και δομές προσφύγων. Επισκεπτόμαστε σχολεία, παιδικούς σταθμούς αλλά και ανώτατα ιδρύματα, εκδηλώσεις δήμων, αθλητικά γεγονότα, γενικά κάθε δημόσια εκδήλωση που μπορεί να δώσει προβολή στην καμπάνια μας. Έχουμε συνεργασία με Περιφερειάρχες, Δημάρχους, επιστήμονες, χορηγούς και γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

6. Πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε ως συντονίστρια της Καμπάνιας ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση για πέντε συνεχόμενα έτη στο πλαίσιο ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη ικανοποίηση που αυτό που ξεκίνησα πριν από 5 χρόνια μεγαλώνει κάθε μέρα και αποκτά τέτοια δυναμική. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως πληθαίνουν οι περιπτώσεις των καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που σημαίνει πως η δράση των θυτών σταματά να είναι πια μυστικό, ενώ όλο και περισσότερες περιπτώσεις παραπέμπονται πλέον στη δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα πολλά παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή μέσα από αυτή την ενημέρωση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χάρη στην δράση της καμπάνιας αποφεύχθηκαν περιστατικά κακοποίησης.

7. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την πρώτη παρουσίαση που κάνατε πρόσφατα στο Ολύμπιον και στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για την ανανεωμένη καμπάνια σας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις;

Νομίζω πως και οι δυο εκδηλώσεις ήταν καταπληκτικές κατά γενική ομολογία. Ο κόσμος γνώρισε τον «Βίκτωρα» και ο μικρός ήρωας της ιστορίας μας είχε κάτι να πει σε όλα τα παιδιά. Ήταν συγκινητική η στιγμή που παιδιά τραγούδησαν το θέμα της ιστορίας, ενώ ήταν εντυπωσιακή και η προσέλευση του κόσμου που δείχνει πόσο ευαίσθητος είναι σε τόσο υψηλής κοινωνικής αξίας θέματα. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τόσο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και το Γ’ Σώμα Στρατού για την στήριξή τους στη μεγάλη μας προσπάθεια.

8. Η ενημέρωση για τέτοιου είδους θέματα πιστεύετε ότι είναι ελλιπής στην Ελλάδα με βάση την εμπειρία σας τα χρόνια αυτά;

Θεωρώ πως ήταν. Ήταν ένα θέμα κρυμμένο κάτω από τη σιωπή που κρατούσε μέσα του θλιβερές ιστορίες. Σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σχεδόν κάθε μέρα και έχει προσθέσει ασφάλεια στον κόσμο των παιδιών. Είναι σημαντικό η κοινωνία να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να μιλά. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε αυτά που την πληγώνουν. Γνωρίζω πως ανάλογες σιωπές υπήρξαν και σε ξένα κράτη. Θεωρώ πως η καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ άλλαξε την ισορροπία και έφερε στο φως το πρόβλημα.

9. Πέρα από το σπουδαίο έργο σας για την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», κάνετε συχνά έντονη την παρουσία σας σε φιλανθρωπικές δράσεις στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Πιστεύετε ότι εκπροσωπείτε επάξια το πρότυπο του σύγχρονου πολιτικού;

Αυτό δε θα το πω εγώ. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πρότυπο ή να επαίρομαι για κάτι που είναι υποχρέωσή μου να κάνω. Είμαι κάθε μέρα μέσα στην κοινωνία και ακούω τα προβλήματα και την αγωνία της. Και θεωρώ πως οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, φροντίδα και κάποιον να τους απλώσει το χέρι. Αυτό το πετυχαίνω κυρίως μέσα από τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, όπου μεταφέρω τα αιτήματα και τα προβλήματα των πολιτών, προκειμένου να βρεθούν γόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Για μένα αυτό έχει την μεγαλύτερη αξία.

10. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας σε συνάρτηση με τις αξίες της προσφοράς και της κοινωνικής πολιτικής που πρεσβεύετε;

Θα συνεχίσω το αγώνα για την πόλη και τους συμπολίτες μου μέσα και έξω από τη Βουλή, για τα παιδιά μέσα από την εκστρατεία ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ και για τον άνθρωπο μέσα από την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη».

Keywords
μιλα, ελενα, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, το φως, υπουργείο παιδείας, δραση, ελλαδα, βουλη, dvd, φως, σχολεια, σεγασ, σημαίνει, θεσσαλονικη, προσφορες, δημοτικες εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αυτοδιοικηση, φεστιβαλ κινηματογραφου, το θεμα, αθλητικα, εργαλεια, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, το χαμογελο του παιδιου, τραγουδια, υπουργείο παιδείας, φως, χαμογελο του παιδιου, ωρα, dvd, αγωνια, αμυνα, απηχηση, γεγονοτα, γινεται, γλωσσα, δειχνει, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, δωσει, δωρο, ευχαριστο, εγινε, υπαρχει, εκκλησια, εκστρατεια, ενημερωση, επιτυχια, ετη, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ισορροπια, λεσχη, λογια, μηνυματα, μυστικο, μορφη, νοηματικη γλωσσα, νοηματικη, παιδι, παιδια, παρουσιαση, προβληματα, σεγασ, σεξουαλικη παρενοχληση, συνεχεια, σιωπη, σωμα, σπιτι, σχεδια, τιμη, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, το φως, φεστιβαλ, φυλα, φυλλαδιο, χερι, χαμογελο, ασφαλεια, βηματα, εμφαση, ηρωας, χωρα, υπουργειο, ομαδες, σημαίνει, θεματα, υλικο, βεβαιως
Τυχαία Θέματα