Μπορώ να μείνω έγκυος όσο έχω περίοδο;

Επιτρέπεται το σεξ με περίοδο; Μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα τις ημέρες αυτές; Αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας με βάση την περίοδό της;

Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διάρκεια περιόδου 2 έως 7 μέρες κάθε μήνα. Έχοντας υπόψη ότι η ωορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου

στο μέσο του κύκλου, δηλαδή γύρω στις 12 με 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου, τότε για μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ή 30 ημερών περίπου οι γόνιμες ημέρες είναι από τη 13η μέχρι την 19η ημέρα του κύκλου, μετρώντας ως πρώτη ημέρα του κύκλου την πρώτη ημέρα περιόδου.

Μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Μπορεί, αρκεί να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως θα πρέπει να κάνει άλλωστε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της περιόδου, λόγω της αύξησης των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών. Η εμμηνόρροια τείνει επίσης να κάνει τον κόλπο πιο ευαίσθητο στη διέγερση, ενώ κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν πιο έντονους και ταχύτερους οργασμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κάποια ζευγάρια πάλι ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν την πρόσθετη λίπανση της περιοχής.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από μια σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της περιόδου;

Σε αυτή τη φάση αυξάνει ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων -ιδιαίτερα μύκητες- αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων, όχι μόνο λόγω της επαφής με το αίμα αλλά κι επειδή ο τράχηλος ανοίγει για να περάσει το αίμα. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να προληφθούν με τη χρήση προφυλακτικού.

Η σεξουαλική επαφή σε περίοδο μπορεί να βλάψει τη μήτρα;

Όχι, το σεξ σε περίοδο δεν μπορεί να βλάψει τη μήτρα. Έχει ακουστεί ότι προκαλεί ενδομητρίωση, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι’ αυτό.

Τελικά, είναι μύθος ή αλήθεια ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, ενώ έχει περίοδο;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι! Μια εγκυμοσύνη, μετά από σεξ τις μέρες που μια γυναίκα έχει περίοδο, μπορεί να συμβεί. Οι πιθανότητες, όμως, είναι πολύ μικρές. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου είναι ελάχιστες για τις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημέρες και άνω, επειδή η ωορρηξία απέχει αρκετά από το στάδιο της έμμηνου ρύσης. Από την άλλη, για τις γυναίκες που έχουν μικρότερο κύκλο περιόδου (21-24 ημέρες) οι πιθανότητες αυξάνονται αλλά όχι σημαντικά, δεδομένου ότι η ωορρηξία έρχεται νωρίτερα στον κύκλο. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το σπέρμα ζει μέσα στον κόλπο το πολύ έως 5 ημέρες. Έτσι, εάν η σεξουαλική επαφή γίνει προς το τέλος της περιόδου, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ζωντανό και να γονιμοποιήσει το ωάριο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει περίοδο μέχρι την έκτη μέρα του κύκλου και κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις στην έβδομη και έχει ωορρηξία την εντέκατη, είναι πιθανό να μείνει έγκυος.

Keywords
Τυχαία Θέματα