Αυτοεξέταση στήθους: Πώς ακριβώς γίνεται σε 4 απλά βήματα

O Oκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Πολλές γυναίκες αλλά και άντρες προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη ασθένεια και είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσες ζωές μπορούν να σωθούν με τη σωστή πρόληψη.

Η αυτοεξέταση μαστού είναι μια απλή διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι και θα σε βοηθήσει να προλάβεις το οτιδήποτε.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

Βήμα 1ο
Κοιτάξου στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και δες αν υπάρχουν τυχόν αλλαγές στο στήθος σου. Στη συνέχεια ψηλάφισε με τα χέρια σου όλο το στήθος και τη θηλή και δες αν υπάρχουν τυχόν ογκίδια, δισχρωμίες, εξανθήματα ή αν βγαίνει υγρό από τη θηλή.

Βήμα 2ο
Κάνε ακριβώς την ίδια διαδικασία σηκώνοντας τα χέρια στο πλάι (ένα τη φορά). Με το ένα χέρι ψηλάφισε το στήθος που είναι προς την άλλη μεριά και κάνε και το αντίστροφο.

Βήμα 3ο
Ακολούθησε αυτή την τεχνική και με τα χέρια ψηλά. Κάνε κυκλικές κινήσεις και πίεζε ελαφρά το στήθος φτάνοντας μέχρι τη μασχάλη.

Βήμα 4ο
Ξάπλωσε στο κρεβάτι και συνέχισε την αυτοεξέταση ψηλαφίζοντας καλά το στήθος σου. Αν βρεις όγκους ή δεις πως το δέρμα στο στήθος είναι πιο σκληρό σε κάποια σημεία ή πιο ζεστό και νιώθεις πόνο, επισκέψου τον γιατρό σου.

Δες παρακάτω ένα διάγραμμα από την Avon που μας δείχνει ποιες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν στο στήθος όταν υπάρχει καρκίνος.

Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται καλύτερα 6-7 μέρες μετά το τέλος της περιόδου και δεν αντικαθιστά την ετήσια εξέταση στήθους με υπέρηχο ή τη μαστογραφία. Κλείσε κάθε χρόνο το ραντεβού με τον γιατρό σου και κάνε την αυτοεξέταση μέρος της ρουτίνας σου κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμα: 3 τρόποι για να βοηθήσεις τον άνθρωπό σου…που διαγνώστηκε με Καρκίνο του Μαστού

Victoria’s Secret + Stella McCartney: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού

10 γνωστές Ελληνίδες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού

Keywords
Τυχαία Θέματα