Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Κι όμως υπάρχει!

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι υπαρκτό. Η ραγισμένη καρδιά δεν βρίσκεται μόνον στα κινούμενα σχέδια ή στις ζωγραφιές για να δηλώσει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα ή μια αποτυχημένη σχέση.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι ιατρικό φαινόμενο και πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στην ηλικία των 70 ετών ή σε κάποιες περιπτώσεις προκαλείται μετά από έντονο συναισθηματικό και ψυχικό στρες.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα ως μυοκαρδιοπάθεια «takotsubo» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στην Ιαπωνία.

Μιμείται την καρδιακή προσβολή και εκδηλώνεται ως μια ξαφνική εξασθένιση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, του θαλάμου δηλαδή που αντλεί το αίμα στα μέρη του σώματος μας. Οι ασθενείς με «ραγισμένη καρδιά» μπορεί να βιώνουν πόνο στο στήθος ή σφίξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται έπειτα από ένα πολύ έντονο συναισθηματικό, πνευματικό ή σωματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ή κατάσταση άγχους όπως η αναμονή μιας σοβαρής εγχείρησης.

Μολονότι σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς έχει συμπτώματα όμοια με του εμφράγματος, η αιτία τους φαίνεται ότι είναι διαφορετική. Ενώ στο έμφραγμα τα συμπτώματα προκαλούνται από έναν θρόμβο που αποφράσσει μια στεφανιαία αρτηρία, στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς η αιτία δείχνει να είναι η παροδική εξασθένηση σε κάποιο τμήμα του καρδιακού μυός. Η εξασθένηση αυτή πιστεύεται ότι προκαλείται από την αντίδραση της καρδιάς στον «κατακλυσμό» αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες ο οποίος συμβαίνει όταν ξαφνικά βρισκόμαστε σε κατάσταση ακραίου στρες.

Επειδή επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι γιατροί υποθέτουν ότι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα καλά νέα είναι ότι με άμεση θεραπεία, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς διαρκεί λίγο και είναι πλήρως αναστρέψιμο. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται είναι όμοια με του εμφράγματος και αντιμετωπίζεται με ασπιρίνη ή καρδιολογικά φάρμακα, όπως βήτα-δεσμευτές, αναστολείς του ACE και στατίνες.

The post Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Κι όμως υπάρχει! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα