Τι είναι πιο υγιεινό: Οι ξηροί καρποί ή τα αποξηραμένα φρούτα;

Δεν ξέρετε τι να προτιμήσετε γιατί δεν ξέρετε ποιο είναι πιο υγιεινό; Διαβάστε παρακάτω.

Ξηροί καρποί

Οι διατροφολόγοι λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς, γι’ αυτό και δεν είναι περίεργο που πολλοί τους προτιμάνε για σνακ. Η ταξινόμησή τους, στην ομάδα των λειτουργικών τροφίμων (τρόφιμα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνοντάς τα, προλαμβάνεται η εμφάνιση

διαφόρων νόσων όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα) αποδεικνύει την σημαντικότητά τους.

Αν και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες (168 θερμίδες και 14 γρ. λιπαρά τα 30 γρ. έναντι των 69 θερμίδων και των μηδέν λιπαρών στα αποξηραμένα φρούτα), είναι επίσης γεμάτα βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών είναι μονοακόρεστα, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά.

Ένας άλλος λόγος για να προτιμήσετε τους ξηρούς καρπούς είναι ότι μια χούφτα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς ως μέρος μιας 3μηνης δίαιτας έχασαν 2 κιλά περισσότερα από αυτούς που προτιμούσαν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και τα καρύδια τύπου pecan είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα = 1 χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, άρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Αποξηραμένα φρούτα

Η αιτία που ορισμένοι διατροφολόγοι προσέχουν τα αποξηραμένα είναι ότι έχουν περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα για το μέγεθος της μερίδας.

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι βατόμουρα έχει περίπου 85 θερμίδες ενώ ένα φλιτζάνι αποξηραμένων 500. Όσον αφορά τα αποξηραμένα προσέξτε την ποσότητα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλες υγιεινές τροφές. όπως ξηρούς καρπούς για να ισορροπήσετε τις θερμίδες.

Πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Όσα αγοράζονται από μαγαζιά πιθανόν περιέχουν πρόσθετα υλικά, όπως επιπλέον ζάχαρη. Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα συντηρητικά (θειώδη άλατα) έχουν συνδεθεί με κρίσεις άσθματος και ημικρανίες.

Στο τέλος της ημέρας τα αποξηραμένα δεν είναι πλήρως καλή αντικατάσταση του φρέσκου, ολόκληρου φρούτου. Οι ίνες του φρέσκου έχουν περισσότερη ακεραιότητα και περιεχόμενο σε νερό. Αυτό καθιστά τα κομμάτια του φρέσκου φρούτου πιο χορταστικά και καλύτερα για την υγεία του πεπτικού. Σε ορισμένες περιστάσεις, χάνονται θρεπτικές ουσίες κατά τη διαδικασία αποξήρανσης.

Το μυστικό

Θέλετε κάτι γλυκό; Αναμείξτε τους ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα» για να πάρετε τα οφέλη και των δύο.

The post Τι είναι πιο υγιεινό: Οι ξηροί καρποί ή τα αποξηραμένα φρούτα; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα