Πώς θα περάσετε τις οικογενειακές γιορτές χωρίς στεναχώριες και πίεση;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά προσφέρουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ζεστασιά για οικογενειακές συγκεντρώσεις και σύσφιξη των δεσμών. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν εντάσεις;

Είναι αναπόφευκτο κάθε φορά που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μαζί, έστω και εάν είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, να δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Υπάρχουν οι προτιμήσεις και οι αντιθέσεις και έτσι χρειάζεται προσοχή για να

μη δημιουργούνται εντάσεις τις άγιες αυτές ημέρες.

Πώς θα καταφέρετε να περάσετε τις πολύτιμες αυτές μέρες του χρόνου όσο το δυνατό με λιγότερα προβλήματα, χωρίς στεναχώριες, πίεση, ένταση και αχρείαστες συζητήσεις ή διαμάχες.

Συνειδητοποιήστε τις δικές ανάγκες και όρια. Μην αναλώνεστε στο να ικανοποιείτε όλους στο μέγιστο δυνατό βαθμό ή να περνάτε χρόνο με όλους ανεξαίρετα κάθε χρόνο. Μπορεί μάλιστα η γεωγραφία να μη σας βοηθά διότι η δική σας οικογένεια πιθανόν να βρίσκεται μακριά και τα πεθερικά σας σε άλλη περιοχή. Εάν δεν είναι δυνατό να τους ικανοποιείτε όλους, τότε τη μια χρονιά μπορείτε να είστε με τη μια οικογένεια και την επομένη με την άλλη.

Μην ξεχνάτε ότι περισσότερο δεν σημαίνει αυτόματα και καλύτερο. Επισκέψεις και παραμονές μικρότερης διάρκειας, δίνουν την απαραίτητη στήριξη στη σύσφιξη σχέσεων και τα μηνύματα αγάπης, χωρίς όμως να δημιουργούν περιττό χρόνο, που δυνατόν να δημιουργεί νευρικότητα στις σχέσεις.

Μην κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα. Είναι σημαντικό να έχετε όλοι μαζί κάτι ευχάριστο να κάνετε, είτε αυτό είναι ένα παιχνίδι ή κάποια άλλη απασχόληση. Έτσι δεν δίνεται χρόνος για να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις. Τα παιχνίδια κάθε μορφής που είναι τώρα τα Χριστούγεννα επίκαιρα, η ετοιμασία φαγητών ή γλυκισμάτων, οι δραστηριότητες έξω στον ανοικτό αέρα, οι περίπατοι και οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητα όσο ελαφριά και εάν είναι, μειώνουν το στρες, τις εντάσεις, βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος και την ψυχική διάθεση. Οι σωματικές δραστηριότητες όσο ελαφριές και εάν είναι, λόγω καλύτερης οξυγόνωσης των ιστών και ιδιαίτερα του εγκεφάλου, έχουν καθοριστικό ωφέλιμο χαρακτήρα για την ψυχική σας διάθεση.

Δεν είναι δυνατόν η κάθε στιγμή που περνούμε με αγαπημένα πρόσωπα ή συγγενείς μας να είναι ευχάριστη. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να γνωρίζουμε τα όρια και ατέλειες των ανθρώπων. Η πολλή συνάφεια μπορεί να βλάπτει και για αυτό τα μικρά διαλείμματα από παρατεταμένες συνευρέσεις, είναι βοηθητικές. Έτσι μπορείτε να προθυμοποιείστε να κάνετε κάποιες δουλειές που σας επιτρέπουν να φύγετε για λίγο, να πάτε να αγοράσετε κάτι που χρειάζεται ή να κάνετε κάποια θελήματα.

Καθίστε λίγο μόνοι σας, να συλλογιστείτε ήρεμα, απλά να κλείσετε τα μάτια σας, να σκεφτείτε κάποια ευχάριστα πράγματα, να φέρετε στο μυαλό σας με τη βοήθεια της νοητικής απεικόνισης καταστάσεις που αγαπάτε ή που θα θέλατε να ζήσετε ή ακόμη να κάνετε μια προσευχή, μπορεί να σας βοηθούν σημαντικά. Τέτοιες συνήθειες, σας προστατεύουν από το στρες, μειώνουν το μυϊκό τόνο, επιβραδύνουν το μεταβολισμό, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, προσφέροντας σας έτσι ηρεμία και ψυχική γαλήνη.

Μην ξεχνάτε το χιούμορ και το γέλιο. Είναι πολύ χρήσιμο πάντοτε να θυμάστε, ότι το χιούμορ αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μειώνει το στρες και να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους. Το γέλιο χαλαρώνει τους μυς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Φαίνεται μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ότι ένα καλό ξεκαρδιστικό γέλιο, απελευθερώνει στον εγκέφαλο τις ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες ανάλογες των οποιοειδών που παράγονται από τον εγκέφαλο μας και απελευθερώνονται σε διάφορες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν εάν διαπιστώσετε ότι αρχίζει να δημιουργείται κάποια ένταση, να θυμάστε ότι το χιούμορ και το γέλιο, μπορούν να επιφέρουν γαλήνη και ευχαρίστηση. Ίσως καλύτερα ακόμη, μεριμνώντας για την καλή διάθεση όλων, με τη χρήση ανεκδότων, κωμωδιών και αστείων γεγονότων, να προσφέρετε χιούμορ και γέλιο που έχουν ευεργετική δράση στις ανθρώπινες σχέσεις.

Μην περιμένετε το τέλειο. Τέλειοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, μην χάνετε χρόνο στην κριτική αλλά αναζητείτε πάντοτε τις πιο καλές πτυχές του χαρακτήρα των ανθρώπων, που βρίσκονται μαζί σας, και επενδύστε σε αυτές για όσο το δυνατό καλύτερες σχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα