Πώς η Τέχνη θεραπεύει το παιδί;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (15 Απριλίου) μάθετε πώς η τέχνη θεραπεύει το παιδί.

Η τέχνη θεωρείται πια ως μία από τις καλύτερες μεθόδους ψυχοθεραπείας, όπου χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Η θεραπεία μέσω της τέχνης (ζωγραφική, μουσική, θέατρο κ.λπ.) ή art therapy, μπορεί να είναι μια δημιουργική διέξοδος για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διάφορα άλλα προβλήματα. Η art

therapy αξιοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία του ατόμου (σχέδια, ζωγραφική, κατασκευές, κολάζ, φωτογραφία κ.λπ.) και πραγματοποιείται με την παρουσία του εικαστικού θεραπευτή, ώστε να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις και να επιτευχθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα. Βασίζεται στην αρχή ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβάλει τις εσωτερικές του καταστάσεις, την προσωπικότητά του και τα ενδιαφέροντά του σε εικαστική μορφή. Καθώς τα απεικονίζει τα εκφράζει και λεκτικά κι έτσι προκύπτει μια ουσιαστική επικοινωνία, λεκτική και εξωλεκτική.

Πώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά και είναι συνήθως πιο εύκολο για αυτά να σχεδιάσουν μια εικόνα ή να παίξουν έναν ρόλο, σε αντίθεση με το να προσπαθήσουν να εξηγήσουν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Δημιουργώντας έργα τέχνης σε έναν μη-απειλητικό χώρο τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα παιδιά:

Με αυτισμό.

Στην απώλεια ενός μέλους της οικογένειας.

Στο παιδικό τραύμα που αφορά στη σωματική, ψυχική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Στις μαθησιακές δυσκολίες.

Σε προβλήματα συναισθηματικής αστάθειας.

Σε φόβο της εγκατάλειψης ή άλλες φοβίες.

Στο να βελτιώσει τις γνωστικές του ικανότητες και διάφορες άλλες δεξιότητες.

Στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη.

Στην αντιμετώπιση κάποιας σωματικής αναπηρίας.

Στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Εκτός από αυτά η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μιεώσουν το άγχος, να αποκτήσουν επίγνωση του εαυτού τους και να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες (λεπτή κινητικότητα, κ.λπ.). Τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τον πειραματισμό με υλικά τέχνης, ενώ σε ομαδικό επίπεδο, η εμπλοκή με τα υλικά και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών βοηθούν στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Πώς λειτουργεί;

Η διαδικασία εξαρτάται από τον θεραπευτή, την ηλικία του παιδιού και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Σε γενικές γραμμές, οι θεραπευτές αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί ξεχωριστά ή σε μια ομάδα. Μπορεί να είναι ο πρωταρχικός τρόπος θεραπείας ή δευτερογενής συμπληρωματικά με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Επιπλέον, ο θεραπευτής μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα ή ως μέρος μιας ομάδας για τη θεραπεία των παιδιών.

Έχει αποτέλεσμα;

Για πολλά παιδιά η θεραπεία μέσω της τέχνης τα βοηθά πάρα πολύ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο σε αυτού του είδους τη θεραπεία. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εμπιστοσύνη που θα αναπτυχθεί μεταξύ παιδιού και θεραπευτή.

Φίλια Μητρομάρα

The post Πώς η Τέχνη θεραπεύει το παιδί; appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα