Πώς η φωτογραφική μηχανή μπορεί να μας διδάξει να βλέπουμε τους άλλους

Μπορεί η φωτογραφική τέχνη να συνδέεται με τον βαθύτερο εαυτό μας και να μπορεί να προσφέρει απαντήσεις στα προσωπικά μας «γιατί»; Η Αγγελική Καστρινέλλη μας εξηγεί πως μπορεί.

Μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο omorfamystika.gr για το πώς μπορεί η φωτογραφική μηχανή να αλλάξει την οπτική μας για μας και τους άλλους.

Πώς μπορεί η φωτογραφική μηχανή να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον δρόμο της αυτογνωσίας;

Η μεγάλη Αμερικανίδα φωτογράφος Dorothea Lange

έλεγε ότι «η φωτογραφική μηχανή μπορεί να διδάξει τους ανθρώπους πώς να βλέπουν χωρίς μια μηχανή». Και αυτό πράγματι αληθεύει καθώς κάθε φορά που παίρνουμε στα χέρια μας τη φωτογραφική μηχανή με την πρόθεση να αποτυπώσουμε τον κόσμο γύρω μας, απεκδυόμαστε το βλέμμα της συνήθειας, το μηχανικό βλέμμα, κι έτσι ανακαλύπτουμε την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει όχι μόνον γύρω μας αλλά και μέσα μας. Κι αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον, συναρπαστικό θα έλεγα, που μας προσφέρει η τέχνη της φωτογραφίας. Ενώ φαίνεται να αφορά κυρίως στον εξωτερικό κόσμο, στην ουσία σχετίζεται πολύ με το μέσα μας. Κάθε φωτογραφία είναι ουσιαστικά μια συνάντηση της εσωτερικής πραγματικότητας του φωτογράφου με την εξωτερική πραγματικότητα.

Πείτε μας κάποια πράγματα από την εμπειρία σας: πώς αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες τον εαυτό τους μέσα από τον φακό, τι αλλάζει;

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο που συνδέει την τέχνη της φωτογραφίας με την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη εκφράζουν πρωτίστως την έκπληξή τους όταν διαπιστώνουν πόσα πράγματα λένε οι φωτογραφίες τους για κείνους, ερήμην των δικών τους προθέσεων. Κι αυτό συμβαίνει καθώς η διαδικασία της φωτογράφησης είναι περισσότερο μια διαλογιστική παρά μια νοητική διαδικασία (τουλάχιστον όπως εμείς τη βιώνουμε στο συγκεκριμένο σεμινάριο) κι έτσι το ασυνείδητο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρνοντας στην επιφάνεια σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα και βιώματα που μας στοιχειώνουν ή που έχουμε κρύψει βαθιά. Μετά, με την πολύτιμη συνδρομή της Art Therapy, δημιουργούμε, μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων και τεχνασμάτων, τις κατάλληλες συνθήκες για «διορθωτικές» εμπειρίες.

Πόσο σημαντική είναι η εσωτερική παρατήρηση για την αυτοβελτίωσή μας;

Η παρατήρηση είναι πραγματικά μια πολύ σπουδαία πράξη που η φωτογραφική τέχνη μπορεί να μας την διδάξει με τον πιο όμορφο και ευχάριστο συνάμα τρόπο. Και είναι σπουδαία γιατί μπορεί να μας οδηγήσει στην αλλαγή, αθόρυβα και σιωπηλά, μέσω της αποδοχής και της ενσυναίσθησης. Στο σεμινάριο ενδυναμώνουμε, με τη βοήθεια της φωτογραφίας, τον παρατηρητικό μας εαυτό, ξυπνάμε τον εσωτερικό μας παρατηρητή και του δίνουμε βήμα για να μας οδηγήσει στην αναγνώριση του αυθεντικού μας εαυτού και στη κατανόηση των μεταβάσεων που χρειάζεται να κάνουμε για να εμπλουτίσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο με αίσθημα πληρότητας και ουσία.

Η κακή αυτοεικόνα είναι συνήθως απόρροια πολλών πραγμάτων (χαμηλή αυτοπεποίθηση, επικριτικό περιβάλλον οικογενειακό κ.λπ.). Μπορεί και με ποιον τρόπο η φωτογραφική μηχανή να τα απαλύνει όλα αυτά και να τονώσει την αυτοπεποίθηση κάποιου, που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν αρκετές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες για να τα καταφέρει;

Να διευκρινίσω αρχικά ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, που σέβομαι απολύτως, είναι μια διαδρομή που χρειάζεται χρόνο, όραμα και ανθρώπους με την απαραίτητη εξειδίκευση για να δώσει καρπούς. Στο σεμινάριο που συντονίζω το όποιο «θεραπευτικό» αποτέλεσμα συντελείται μέσω της τέχνης και όχι μέσω της επιστήμης της ψυχολογίας.
Για μένα το πιο σημαντικό που καταφέρνουμε μέσα από αυτό το σεμινάριο είναι το ότι δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να θέτουμε τη διαφορετικότητα μας στην υπηρεσία, όχι του ανταγωνισμού αλλά της ανάδειξης της μοναδικότητάς μας. Κι αυτό από μόνο του πιστέψτε με λύνει πολλά από τα θέματα της αυτοεικόνας μας. Επίσης, μαθαίνουμε πώς να γελάμε με τον εαυτό μας, πώς να καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη, πώς να βλέπουμε τους άλλους όχι σας κριτές αλλά σαν καθρέφτες μας, βοηθούς και συνοδοιπόρους.

Η Αγγελική Καστρινέλλη ασχολείται με τη φωτογραφία από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Αρχικά, ασυναίσθητα, φυσικά. Στη συνέχεια με επαγγελματική εξειδίκευση. Από παιδί μπορούσε ν’ απομονώσει τις εικόνες που οι γύρω της δεν έβλεπαν. Οι σκηνές της αθέατης ζωής περνούσαν σταδιακά από έναν επεξεργαστή συναισθημάτων και βιωμάτων και έδιναν, την κατάλληλη στιγμή, νόημα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες της, στην προσωπική και επαγγελματική της εξέλιξη. Η ίδια συντονίζει από το 2017 σεμινάρια αυτογνωσίας και εσωτερικής παρατήρησης με εργαλείο το φωτογραφικό φακό.

Πληροφορίες

Inner Vision Photography Workshop
Βιωματικό σεμινάριο φωτογραφίας με την Αγγελική Καστρινέλλη

Παρουσίαση σεμιναρίου: Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στις 19:00, στο Match Point (Αινιάνος 1, Πλ. Βικτωρίας)
Τόπος: Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο Studio Νορντάου 16, Αθήνα (πλατεία Γκύζη)
Διάρκεια: 12 workshop, 3ωρης διάρκειας το καθένα που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση (συνολικά 3 μήνες)
Τμήματα: Ο αριθμός των ατόμων κάθε γκρουπ είναι περιορισμένος (έως 6 συμμετέχοντες). Οπότε θα δημιουργηθούν δύο ομάδες.
Έναρξη: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη 18:00-21:00 (πρώτο γκρουπ), Σάββατο 25 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο 16:00-19:00 (δεύτερο γκρουπ)

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]

The post Πώς η φωτογραφική μηχανή μπορεί να μας διδάξει να βλέπουμε τους άλλους appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα