Ποιες συνήθειες δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε;

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα; Ίσως αυτές οι συνήθειες να ευθύνονται για τις αϋπνίες σας.

1 Η χρήση της τεχνολογίας
Βουρτσίζετε τα δόντια σας, φοράτε τις πυτζάμες σας και προτού κλείσετε το φως παίρνετε το tablet σας ή το κινητό σας για να ελέγξετε το τηλέφωνό σας, τα email σας ή τις ειδοποιήσεις στο facebook.

Σας θυμίζει κάτι; Αν κι αυτές οι συνήθειες μπορεί να σας έχουν γίνει δεύτερη φύση μπορεί πραγματικά να σας αποτρέψουν από το να κοιμηθείτε καλά. Γιατί; Επειδή αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν τον εγκέφαλο και το φως που εκπέμπουν οι συσκευές μειώνουν τα επίπεδα της μελατονίνης, δυσκολεύοντας τον ύπνο σας.

2 Η κατανάλωση γλυκών
Τρώτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας το βράδυ επειδή έχει αντιοξειδωτικά; Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να αποφύγετε τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες πριν πέσετε για ύπνο. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας) μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αλλά η ζάχαρη μειώνει τα επίπεδά της.

3 Το ζεστό μπάνιο
Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας φαίνεται ως το καλύτερο πράγμα για να χαλαρώσετε αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε. Το ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το σώμα σας, αλλά όχι όταν θέλετε να πάτε κατ ‘ευθείαν για ύπνο μετά. Η θερμοκρασία του σώματός μας τείνει να πέφτει το βράδυ, κι αυτός είναι ένας μηχανισμός που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Αλλά το ζεστό μπάνιο αυξάνει τη θερμοκρασία σας και θα χρειάζεται χρόνο για να πέσει ώστε να κοιμηθείτε καλά. Κοιμόμαστε καλύτερα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεταξύ 15-21 βαθμούς.

4 Ο ντεκαφεϊνέ
Αν νομίζετε ότι το να επιλέξετε ντεκαφεινέ δεν θα σας εμποδίσει να κοιμηθείτε ίσως κάνετε λάθος. Σύμφωνα με έρευνα το 2007 διαπίστωσε ότι ορισμένα δείγματα ντεκαφεϊνέ περιέχουν έως και 20 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης!

5 Το αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να είναι ύπουλο, γιατί ενώ αρχικά σας κάνει να αισθάνεστε κούραση και να νιώθετε υπνηλία, όταν το σώμα σας θ’ αρχίζει να το μεταβολίζει (συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM), ο ύπνος σας θα είναι ανήσυχος και θα σας οδηγήσει σε κόπωση την επόμενη το πρωί (και πιθανόν hangover).

Το μυστικό

Ο κακός ή ο ανεπαρκής ύπνος, εκτός από κούραση, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, αδύναμο ανοσοποιητικό και αύξηση του βάρους. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε τουλάχιστον 7 – 8 ώρες κάθε βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα