Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας και στο πώς σας βλέπουν οι άλλοι;

Το πώς βλέπει κάποιος τον εαυτό του και στο πώς διαφέρει από το πώς τον βλέπουν οι άλλοι είναι θέμα αυτοαντίληψης. Για να το καταλάβετε πρέπει να ενισχύσετε την αυτοαντίληψή σας.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης διότι μπορεί να μην έχουμε επαφή ή να είμαστε προκατειλημμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε και αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο των πράξεών μας.

Η αυτοαντίληψη αποτελεί τη γνωστική πλευρά της αυτογνωσίας, ενώ η αυτοεκτίμηση μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική πλευρά, και δείχνει το βαθμό στον οποίο

το άτομο αποδέχεται και επιδοκιμάζει τον εαυτό του.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι θεωρούμε τον εαυτό μας καλό ακροατή όμως πολλές φορές αυτή η σκέψη δεν είναι ρεαλιστική. Χωρίς εξωτερικό έλεγχο, είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς το πώς οι πράξεις του επηρεάζουν την απόδοσή του. Για τον λόγο αυτό, η ανατροφοδότηση από τους άλλους είναι απαραίτητη για να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας και αποτελεί ένα κίνητρο για να οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ένα ενιαίο σκορ, όπως συμβαίνει με το IQ. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι «καλός» ή «κακός» στη συναισθηματική νοημοσύνη. Υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστές πτυχές της έννοιας της ΣΝ και είμαστε όλοι καλύτεροι σε κάποιες από αυτές από ό,τι σε κάποιες άλλες: αυτεπίγνωση, αυτοδιαχείριση, κοινωνική ευαισθητοποίηση και διαχείριση σχέσεων (μέσα σε αυτές τις βασικές έννοιες υπάρχουν ακόμα 12 δεξιότητες που γνωρίζουμε ήδη ή που μπορούμε να τις διδαχτούμε).

Ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να αποκτήσει μία εξωτερική, πιο αντικειμενική εικόνα του για το πως οι πράξεις του επηρεάζουν τις σχέσεις και την εργασία του, είναι να συνεργαστεί με έναν ψυχολόγο. Η συνεργασία αυτή είναι βοηθητική για να διακρίνει κάτω από την επιφάνεια το πώς οι υποθέσεις και οι αφηγήσεις που λέμε στους εαυτούς μας λειτουργούν εναντίον μας.

The post Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας και στο πώς σας βλέπουν οι άλλοι; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα