Παιδιά: Πώς να τελειώνουν τις δουλειές χωρίς γκρίνια;

Η τακτοποίηση του δωματίου του του φαίνεται βουνό; Δεν συμμετέχει στο νοικοκυριό; Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν το παιδί σας να ολοκληρώνει τις δουλειές του σπιτιού πιο εύκολα.

Του ζητάτε βοήθεια, αλλά εκείνο αρνείται πεισματικά; Δεν τακτοποιεί τα παιχνίδια του που το ίδιο έχει σκορπίσει παντού στο σπίτι; Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά, από μικρή ηλικία, θα πρέπει να αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το νοικοκυριό γιατί αυτό αναπτύσσει την αίσθηση υπευθυνότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτοεκτίμησης. Κυρίως, μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες της

καθημερινότητας τους, χωρίς να χρειάζονται την ανάγκη άλλου.

1 Φτιάξτε έναν πίνακα εργασιών
Όταν τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να θυμηθούν τί δουλειές έχουν να κάνουν, ένας πίνακας μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα γράφημα ή να αγοράσετε ένα έτοιμο. Κολλάτε στον πίνακα κάθε φορά ένα αυτοκόλλητο μόλις ολοκληρώνει μια δουλειά. Όταν βλέπει στον πίνακα ότι ολοκλήρωσε τις δουλειές του θα νιώσει υπερήφανο.

2 Βάλτε ένα σταθερό πρόγραμμα
Τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες και λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, με όριο και κανόνες. Για παράδειγμα μπορεί να κάνει τα μαθήματά του κάθε απόγευμα, να στρώνει το τραπέζι κάθε Κυριακή, την Δευτέρα να βάζει τα ρούχα του στα άπλυτα κ.λπ.

Ή, αν κάνετε όλες τις οικιακές εργασίες το Σαββατοκύριακο, κάντε τες με την ίδια σειρά κάθε φορά: π.χ. πρώτα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μετά τακτοποίηση δωματίου κ.λπ..

3 Δώστε του κίνητρα
Το παιδί σας μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει κίνητρο να κάνει δουλειές στο σπίτι. Δώστε του. Ένα ωραίο αυτοκόλλητο στον πίνακα, μια διασκεδαστική δραστηριότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπως για παράδειγμα να πάτε στην παιδική χαρά ή να δείτε μία ταινία μαζί.

Μιλήστε του για την αξία του χρόνου: εξηγήστε του ότι όταν τελειώνουμε γρήγορα τις δουλειές έχουμε αρκετό χρόνο να παίξουμε ή να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ποτέ όμως μη δίνετε ανταλλάγματα κάθε φορά που κάνει κάτι. Χρειάζεται να καταλάβει ότι τις δουλειές τις μοιραζόμαστε σαν οικογένεια και όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Επίσης αποφεύγετε τα πολλά ανταλλάγματα φαγητού.

4 Βοηθήστε το
Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παραμείνουν επικεντρωμένα στις δουλειές που έχουν να κάνουν. Μπορεί να ξεκινήσουν μια δουλειά, αλλά να μην την τελειώσουν ποτέ. Αντί να παραιτηθείτε και να την κάνετε μόνοι σας, ενθαρρύνετε το παιδί σας να την ολοκληρώσει. Πείτε του: “ας κάνουμε ένα διάλειμμα, και συνεχίζουμε μετά”.

Δείξτε του τον τρόπο πώς μπορεί να κάνει κάποια δουλειά, και τονίστε του ότι θα έχει τη βοήθεια σας, όταν την χρειαστεί. Βοηθώντας το παιδί σας να ολοκληρώνει τις δουλειές που έχει αναλάβει του διδάσκετε την ευθύνη. Βελτιώνει επίσης την αυτοεκτίμησή του.

5 Δώστε του τις δουλειές που μπορεί να κάνει
Είναι σημαντικό οι δουλειές που κάνει ένα παιδί να είναι κατάλληλες για την ηλικία του για να μπορεί να τις ολοκληρώσει. Συγκεκριμένα:

• Από 2 – 4 ετών το παιδί είναι σε θέση να βάλει κάποια βιβλία στο ράφι, να πετάξει στα άπλυτα τα ρούχα του, να καθαρίσει το τραπέζι ή τον χώρο όπου έφαγε, να πάει το πιάτο του στον νεροχύτη, να βολέψει τα παιχνίδια του σε κάποια κουτιά που υπάρχουν γι’ αυτόν τον σκοπό.

• Από 5 – 6 ετών μπορεί να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του, να ποτίζει τα φυτά, να ταΐζει κάποια ζωάκια

• Από 6 -7 ετών μπορεί να είναι βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, να φτιάξει ένα απλό τοστ, να καθαρίσει μία πατάτα και ένα καρότο κ.λπ.

Μετατρέψτε τις δουλειές σε θετική εμπειρία. Είναι καλύτερο να του πείτε ότι όταν κάνει δουλειές είναι χρήσιμο επειδή βοηθά την οικογένεια. Είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε όσο τις κάνει. Ωστόσο, το να χρησιμοποιείτε τις δουλειές ως τιμωρία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και το παιδί να αντιστέκεται και να αρνείται.

Φίλια Μητρομάρα

The post Παιδιά: Πώς να τελειώνουν τις δουλειές χωρίς γκρίνια; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα