Νιώθετε εξάντληση; Τι συμβαίνει στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια;

Οι ζαλάδες, η εξάντληση, η κακή διάθεση είναι συμπτώματα της πάθησης που κάνουν την καθημερινότητά σας δύσκολη. Τι μπορεί να συμβαίνει στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια;

Πολλές φορές μπορεί να έχετε κοιμηθεί καλά, να μην έχετε συμπτώματα όπως πυρετό ή συνάχι και να νιώθετε εξάντληση. Μία επίσκεψη στο γιατρό ή μια εξέταση αίματος θα ρίξει περισσότερο φως στην κατάσταση του οργανισμού σας και έτσι θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα και να πολεμήσετε την εξάντληση και όχι μόνο!

Πώς η εξάντληση συνδέεται με την αναιμία

Ως αναιμία ορίζεται η ελάττωση της πυκνότητας της αιμοσφαιρίνης του αίματος κάτω από τα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Έτσι στις μεν γυναίκες χρησιμοποιείται το όριο των 12 g/dl, στους δε άνδρες τα 13,5 g/dl. Εξίσου σημαντικές παράμετροι για τον προσδιορισμό της αναιμίας είναι ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο αιματοκρίτης. Τα χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) μπορεί να σας προκαλέσουν κόπωση και αδυναμία. Όταν κάποιος έχει χαμηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων από το φυσιολογικό, το σώμα του αναγκάζεται να κάνει “υπερωρίες”, για να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα. Αυτό είναι που προκαλεί εξάντληση και αδυναμία.

Τα πεσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων και επιπλοκών. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο άφθονα κύτταρα του ανθρώπινου αίματος. Τα κύτταρα περιέχουν αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του αίματος.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν στο σώμα για 115 ημέρες κατά μέσο όρο. Μετά από αυτό το διάστημα πηγαίνουν στο ήπαρ, όπου διαλύονται και τα θρεπτικά συστατικά τους ανακυκλώνονται πίσω στα κύτταρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται συνεχώς στον μυελό των οστών. Αν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τακτικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να παραμορφωθούν, ή να πεθάνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι το σώμα μπορεί να τα αντικαταστήσει.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια αναιμίας

Οι αναιμίες διακρίνονται ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί σε αυτές που οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή αίματος, σε αυτές που οφείλονται σε αυξημένη απώλεια αίματος και σε αυτές που οφείλονται σε αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης αναιμία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης 12 και φυλλικού οξέος, από διαταραχές στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μεσογειακή αναιμία, αλλά και από σπανιότερα αίτια, όπως κακοήθεις παθήσεις του αίματος (λευχαιμίες-λεμφώματα), αυτοάνοσα νοσήματα ή απλαστική αναιμία. H σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αφού αφορά το 50% όλων των περιπτώσεων αναιμίας, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Αναιμία επίσης προκαλείται από αυξημένη απώλεια αίματος, όπως για παράδειγμα σε αιμορραγίες του γαστρεντερικού σωλήνα, στα ατυχήματα, αλλά και στον τοκετό και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Μήπως εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα;
Τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε αναιμία και να χρειάζεται να συμβουλευθείς το γιατρό σας.Η αναιμία εκδηλώνεται κυρίως με:

Εύκολη κόπωσηΑδυναμία,ΕξάντλησηΕυκολότερο λαχάνιασμα με μικρή προσπάθειαΧαμηλή πίεση ή υπόταση.Σπάσιμο νυχιώνΞηρά και εύθραστα μαλλιά.Γλώσσα λεία, με πληγές.Πονοκέφαλο ή ζάληΧλομάδα στο πρόσωποΤαχυκαρδίαΔύσπνοιαΝευρολογικά προβλήματα, όπως μουδιάσματα, να νιώθετε ότι περπατάτε πάνω σε βαμβάκιΔιαταραχές μνήμης ακόμα και κατάθλιψη.

Εκτός από την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα σας προτείνει και επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, φερριτίνη, άμεση και έμμεση coombs, μέτρηση δικτυοερυθροκυττάρων, η ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα, η τρανσφερρίνη και η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης) καθώς και την ενδεδειγμένη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει διά του στόματος θεραπεία με τη χορήγηση σιδήρου και φυλλικού οξέος, παρεντερική (ενδοφλέβια δηλαδή) θεραπεία με σίδηρο, ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης 12, χορήγηση υγρών και ανάπαυση.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την αναιμία και την εξάντληση

Με τακτικές ιατρικές εξετάσεις, που θα οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.Με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και το σπανάκι, η μελάσα, μπορούν να προλάβουν την έλλειψη σιδήρου.Επίσης η λήψη βιταμίνης C έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, ενώ τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι τα γαλακτοκομικά, ο καφές, το αυγό και η σόγια.Η βιταμίνη Β9 είναι επίσης γνωστή ως φυλλικό οξύ. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ περιλαμβάνουν: Φακές, σπαράγγια, σπανάκι, εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ αρτοπαρασκευάσματα και σπόροι.

The post Νιώθετε εξάντληση; Τι συμβαίνει στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords