Η περιτομή σώζει ζωές

Νέα στοιχεία καταδεικνύουν πως η αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας του πέους –περιτομή- μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο από τη μετάδοση του HIV/AIDS αλλά και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που ενοχοποιούνται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Η περιτομή είναι η ολική ή μερική εκτομή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Σ’ αυτή την περιοχή συγκεντρώνεται βιολογικό υλικό που αν δεν αφαιρεθεί κατά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.

Νέες δοκιμές που έγιναν στη νότια Αφρική, την Κένυα και την Ουγγκάντα μεταξύ 2005 και 2007, κατέδειξαν πως η περιτομή μείωσε

τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV/AIDS 50% – 60%.

Τώρα, νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει κατά 35% τη μετάδοση των κονδυλωμάτων, την κυρίως αιτία πρόκλησης καρκίνου τραχήλου της μήτρας, και κατά 25% μείωση μετάδοσης του έρπη.

Επιπλέον, μειώνει δραστικά τη μετάδοση της σύφιλης, αλλά για την εν λόγω νόσο τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», δεν θεωρούνται έγκυρα, εφόσον αφορούσαν μικρό δείγμα ανθρώπων και δεν θεωρείται ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα οι ειδικοί προτείνουν στις Παιδιατρικ΄ς Εταιρείες της κάθε χώρας, να ενημερώνουν τους γονείς για τα οφέλη της περιτομής.

Στο πλαίσιο της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί την ακροποσθία, το τελευταίο μέρος του δέρματος του πέους, και αφήνει ακάλυπτη τη βάλανο. Το πέος επιμηκύνεται κατά 2-3 εκατοστά.

Υιοθετήθηκε για θρησκευτικούς λόγους από τους Εβραίους, τους μουσουλμάνους και τους κόπτες και είναι ένα τελετουργικό που καθιερώθηκε και για λόγους υγιεινής.

Οι νομαδικοί πληθυσμοί που αντιμετώπιζαν έλλειψη νερού στις περιοχές της ερήμου προλάμβαναν μ’ αυτό τον τρόπο τις μολύνσεις. Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ έκαναν περιτομή σε όλα τα νεογνά ασχέτως θρησκείας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι ερωτικές σύντροφοι των αντρών που έχουν κάνει περιτομή κινδυνεύουν σε μικρότερο βαθμό από τις μολύνσεις των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι η αφαίρεση της ακροπροσθίας μειώνει την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων της βαλάνου και μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση των αντρών.

Τέλος, η περιτομή εφαρμόζεται για ιατρικούς λόγους σε όσους πάσχουν από φίμωση, δυσχέρεια της ακροποσθίας να χαμηλώσει και να γλιστρήσει γύρω από τη βάλανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα