Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην υγεία σας;

Σύμφωνα με την Jodi De Luca, κλινική ψυχολόγο, τα δάκρυα επηρεάζουν σημαντικά τη ψυχική μας διάθεση και το κλάμα κάνει καλό σην υγεία μας.

Κάποτε το κλάμα επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και με την πάροδο των χρόνων κυρίαρχο σλόγκαν γύρω από τα συναισθήματα είχε γίνει το «Οχι πια δάκρυα». Σύμφωνα, όμως, με την Jodi De Luca, κλινική ψυχολόγο στο Boulder του Κολοράντο, τα δάκρυα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία. Βγάλtε τα συναισθήματά σας, λοιπόν, στους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άνετα (και σας προσφέρουν και κάνα χαρτομάντιλο αντί να σας κοιτάζουν αμήχανα) κι αφήστε τα πλεονεκτήματα

να σας πλημμυρίσουν.

Tα δύο είδη δακρύων και τα οφέλη τους.

Βασικά Δάκρυα: Απελευθερώνονται όποτε ανοιγοκλείνετε τα μάτια. Η αποστολή τους: συντηρούν ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα, χωρίς το οποίο τα μάτια σας θα ξεραίνονταν.Ανακλαστικά ή Ερεθιστικά Δάκρυα: Περιέχουν ένα αντιβακτηριακό στέλεχος που ονομάζεται λυσοζύμη και βοηθάει στην εξόντωση δυνητικά επικίνδυνων μικροβίων ξεπλένοντας τους εισβολείς.

Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην υγεία σας;

Σας φτιάχνει τη διάθεση
Περίπου το 50% των ανθρώπων νιώθουν πιο χαρούμενοι αφότου κλάψουν, σύμφωνα με τον Ad Vingerhoets, ψυχολόγο στο Tilburg University στην Ολλανδία. Τα δάκρυα κάνουν τον εγκέφαλο να αυξάνει την έκκριση ενδορφινών κι αυτό σας φτιάχνει τη διάθεση.

Μειώνει το άγχος
Εχετε νιώσει ποτέ πλήρη ηρεμία μετά το ξέσπασμα; Είναι πιθανό πως, όταν κλαίτε, ενεργοποιείτε το τμήμα του νευρικού συστήματος, που προωθεί τη χαλάρωση και την επαναφορά, λέει ο Vingerhoets. Η ωκυτοκίνη, ορμόνη που αποτελεί το φυσικό χαλαρωτικό του σώματος, αυξάνεται μετά από κάθε λυγμό.

Έχετε υποστήριξη από τους άλλους
Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν τα δάκρυα για να ενημερώσουν τους άλλους πως βρίσκονται σε σύγχυση, να τραβήξουν την προσοχή τους και, κατά συνέπεια, να λάβουν τη βοήθειά τους. Αυτό ισχύει και για εμάς, τα εξελιγμένα μοντέλα. Μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιτούσαν μια φωτογραφία ενός δακρυσμένου προσώπου είχαν αυξημένη ενσυναίσθηση σε σχέση με αυτούς που κοίταζαν την ίδια φωτογραφία, όπου τα δάκρυα είχαν αφαιρεθεί ψηφιακά.

Ευνοεί την προαγωγή!
Η σκέψη και μόνο να σας πετύχει ένας ανώτερός σας να κλαίτε μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ακόμα και αντιπαραγωγική. Αν όμως δουλεύετε στενά με το αφεντικό σας σε καθημερινή βάση, είναι πιο πιθανό να πάρετε αύξηση εάν δακρύσετε εν ώρα διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οπως εξηγεί η Judith Orloff, ψυχολόγος στο Ψυχιατρικό Τμήμα του UCLA: «Οταν σου δίνουν αυτό που θέλεις, νιώθουν ότι χρησιμοποιούν ευεργετικά την εξουσία τους κι αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα».

The post Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην υγεία σας; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα