Γιατί σας σαμποτάρουν όταν κάνετε δίαιτα;

Έχετε νιώσει ποτέ ότι όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, το μεγαλύτερο εμπόδιό σας είναι τα σχόλια των άλλων; Δεν έχετε άδικο, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία εξέτασε τις τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε τους σαμποτέρ.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Lynsey Romo, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άνθρωποι, είτε από το οικογενειακό, είτε από το συναδελφικό, είτε από το ευρύτερο φιλικό μας περιβάλλον, οι οποίοι σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας να χάσουμε κιλά.

Η

Romo σημειώνει ότι το σαμποτάζ, η κριτική και η απουσία στήριξης μπορεί να γίνονται συνειδητά ή ασυνείδητα, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι συχνά, τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν κιλά, να αποτυγχάνουν ή να βάζουν ξανά όποιο βάρος έχουν χάσει.

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία σήμερα είναι μεγάλο πρόβλημα στον ανεπτυγμένο κόσμο, η ειδικός θέλησε να εξετάσει πώς αντιμετωπίζουν τους σαμποτέρ στον κοινωνικό τους περίγυρο οι άνθρωποι οι οποίοι καταφέρνουν επιτυχώς να χάσουν βάρος και να εντοπίσει τις κατάλληλες στρατηγικές που ακολουθούν, ώστε να μη χάνουν τον στόχο τους, αλλά και να μη χαλάνε τις σχέσεις τους.

Γιατί οι άνθρωποι σαμποτάρουν όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά

Για τον σκοπό αυτό, η καθηγήτρια πραγματοποίησε σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Communication. Στη μελέτη συμμετείχαν 40 άτομα, εκ των οποίων οι 21 ήταν γυναίκες, τα οποία ήταν στο παρελθόν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά είχαν καταφέρει να χάσουν κιλά και πλέον, διατηρούσαν τους εαυτούς τους αδύνατους.
Οι ερευνητές πήραν αναλυτικές συνεντεύξεις από τους 40 συμμετέχοντες, κάνοντας τους μία σειρά από ερωτήσεις σχετικές με το βάρος που είχαν στο παρελθόν και το βάρος που είχαν τη δεδομένη στιγμή, καθώς και για τα συναισθήματά τους και την επικοινωνία τους με άλλους ανθρώπους, τόσο πριν και μετά την απώλεια βάρους όσο και κατά τη διάρκεια.

Όπως διαπιστώθηκε, η μέση απώλεια βάρους των συμμετεχόντων ήταν τα 35 κιλά, αλλά ίσως η εντυπωσιακότερη παρατήρηση ήταν το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν κάποιους ανθρώπους στη ζωή τους οι οποίοι επιχείρησαν να υποσκάψουν ή ακόμα και να μειώσουν τις προσπάθειές τους να χάσουν αυτά τα κιλά.

“Αυτή η αρνητική συμπεριφορά προκαλείται από αυτό που εγώ αποκαλώ lean stigma”, δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου η Romo. Πιο ειδικά, η έρευνα της ειδικού αποκάλυψε ότι η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς ενός μέλους μίας κοινωνικής ομάδας, γίνεται αντιληπτή από τα υπόλοιπα μέλη ως απειλή της δικής τους εικόνας, με αποτέλεσμα να δρουν για να τη σταματήσουν.

Ωστόσο, στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες είχαν συγκεκριμένες επικοινωνιακές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το στίγμα και να διατηρήσουν ανέπαφες τόσο την προσπάθεια απώλειας βάρους όσο και τις προσωπικές τους σχέσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται οι σαμποτέρ: δύο στρατηγικές

Ειδικότερα, η καθηγήτρια εντόπισε δύο διακριτές στρατηγικές επικοινωνίας τις οποίες οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν για να αποφύγουν το σαμποτάζ από τον περίγυρό τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική τους θέση.

Από τη μία, ορισμένοι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να δράσουν προληπτικά, για να πείσουν τον περίγυρό τους ότι δεν απειλούν την εικόνα των άλλων με την επιλογή τους να ξεκινήσουν να τρώνε υγιεινά. Από την άλλη, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δρούσαν αντιδραστικά, προσπαθώντας να βοηθήσουν τον περίγυρό τους να νιώθει μικρότερη απειλή για την εικόνα του. Οι προληπτικοί συμμετέχοντες αρχικά εξηγούσαν εκ των προτέρων γιατί και πότε θα ξεκινούσαν την προσπάθειά τους να χάσουν κιλά. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της δίαιτας:

Απέφευγαν εντελώς κοινωνικές μαζώξεις όπου θα έπρεπε να αρνηθούν φαγητά, ή/καιΈτρωγαν μικρές ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού μπροστά στους άλλους, ή/καιΔεν αρνούνταν το ανθυγιεινό φαγητό που τους προσέφεραν οι άλλοι, αλλά έβρισκαν δικαιολογία να μην το φάνε (για παράδειγμα, σε ένα πάρτι γενεθλίων, έπαιρναν ένα κομμάτι τούρτας, έλεγαν πως θα το φάνε αργότερα, αλλά δεν το έτρωγαν), ή/καιΦρόντιζαν να βγαίνουν με τους φίλους/οικογένεια/συναδέλφους για φαγητό, την ημέρα που είχαν διατροφικά ελεύθερη στο πρόγραμμά τους.Οι αντιδραστικοί συμμετέχοντες ξεκαθάριζαν ότι η επιλογή τους να αλλάξουν τη διατροφή τους και να χάσουν κιλά δεν ισοδυναμεί με κριτική των επιλογών του περίγυρού τους. Για παράδειγμα, τόνιζαν ότι άλλαξαν διατροφή για λόγους υγείας ή για να έχουν περισσότερη ενέργεια -όχι για λόγους εμφάνισης.

“Γενικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις μας στο κατά πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα μία αλλαγή στο lifestyle μας”, καταλήγει η Romo. “Και αναδεικνύει τη σημασία της επικοινωνίας στη διαχείριση αυτών των σχέσεων”.

The post Γιατί σας σαμποτάρουν όταν κάνετε δίαιτα; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα