Ναι ή όχι στην κατασκήνωση;

Τα οφέλη που κερδίζει ένα παιδί από την συμμετοχή του στην κατασκήνωση συμβάλλουν στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Ναι, η κατασκήνωση είναι σπουδαία εμπειρία αλλά υπάρχουν και προϋποθέσεις για το πότε ένα γονιός θα πρέπει να πει ναι ή όχι στην κατασκήνωση.

H ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα, επιστημονικά υπεύθυνη του Θεραπευτικού Κέντρου Ίσιδα μας εξηγεί:

Ναι στην κατασκήνωση: 5 λόγοι για να πάει

1 Το παιδί ανακαλύπτει τις δυνατότητες του. Οι δραστηριότητες είναι ποικίλες στην κατασκήνωση οπότε δίνεται

η ευκαιρία να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα του και τις δεξιότητες του.

Μέσα στην κατασκήνωση θα γνωρίσει τη ζωή στη φύση, θα ακονίσει το πνεύμα του στα παιχνίδια, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του, θα αποκτήσει νέες αληθινές φιλίες και θα διασκεδάσει δημιουργικά.

2 Το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο. Στην κατασκήνωση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του χωρίς τις οδηγίες των γονιών του. Θα μάθει να διαπραγματεύεται τις ανάγκες του και θα στηρίζεται στα δικά του πόδια.

3 Το παιδί αποκτά ομαδικό πνεύμα. Στην κατασκήνωση μαθαίνει να συνεργάζεται με τους άλλους. Μαθαίνει όρια και κανόνες (κυρίως σε θέματα καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής κ.ά.) και αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικοί είναι για να λειτουργήσει η ομάδα.

Μέσα από την κοινή συμβίωση το παιδί αποκτά ικανότητες συνεργασίας με τους άλλους και σχηματίζει την πραγματική εικόνα του εαυτού του.

4 Το παιδί αντιμετωπίζει τους φόβους του. Η κατασκήνωση λειτουργεί θετικά στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού αφού δέχεται νέα ερεθίσματα, μαθαίνει να αυτενεργεί και να στηρίζεται στον εαυτό του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει τους φόβους του, να χτίσει την αυτοεκτίμησή του δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

5 Το παιδί κάνει… αποτοξίνωση από την τεχνολογία. Στην κατασκήνωση το παιδί κάνει αποτοξίνωση από τα κινητά, τον υπολογιστή, το διαδίκτυο, την τηλεόραση.

Έτσι, έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο, να νιώσει πραγματικά συναισθήματα, να συμμετάσχει σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

Όχι στην κατασκήνωση: 5 λόγοι για να μην πάει

1 Αν είναι κάτω των 7 ετών: Ένα παιδί στα 7 του χρόνια είναι πιο αυτόνομο, μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ευκολότερα, να συμμετάσχει στην ομάδα και τα ομαδικά παιχνίδια.

Προτού ένα παιδί πάει κατασκήνωση καλό είναι να έχει μάθει να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να πλένεται, να γνωρίζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Γενικά το παιδί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο σωστά για όσα θα αντιμετωπίσει.

2 Αν είναι συνεσταλμένο: Μπορεί τα πιο εξωστρεφή και κοινωνικά παιδιά να ενσωματωθούν γρήγορα στο περιβάλλον της κατασκήνωσης αλλά ένα πιο συνεσταλμένο παιδί είναι προτιμότερο να πάει σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν θα έχει αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες.

3 Αν δεν έχει κάποιον φίλο μαζί του: Εάν στείλετε ένα παιδί μόνο του στην κατασκήνωση για να “κοινωνικοποιηθεί” και να κάνει φίλους ίσως να μην πετύχετε τον σκοπό σας. Η προσαρμογή θα είναι πιο ήπια αν το παιδί πάει στην κατασκήνωση παρέα με έναν φίλο.

4 Αν περνάει κάποια περίοδο οικογενειακής κρίσης: Όταν υπάρχουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, τα οποία προκαλούν ανασφάλεια στο παιδί, η κατασκήνωση μπορεί να το φορτώσει με περισσότερη ανασφάλεια και ανησυχία.

5 Αν εκδηλώνει συμπτώματα άγχους αποχωρισμού: Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν μπορεί να σας αποχωριστεί.

Το να στείλετε ένα παιδί στην κατασκήνωση για να “ξεκολλήσει” από εσάς δεν είναι και η καλύτερη πρακτική. Επίσης μη του δώσετε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσετε, όπως «θα βλεπόμαστε κάθε μέρα» ή «θα έρθω να σε πάρω όποτε το ζητήσεις».

Γενικά να θυμάστε: ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση όταν οι γονείς του αισθάνονται έτοιμοι.

Φίλια Μητρομάρα

The post Ναι ή όχι στην κατασκήνωση; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα