Γιατί μαλώνουν τα αδέλφια μεταξύ τους;

Ο ανταγωνισμός ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθεί το δεύτερο παιδί και συνεχίζεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανταγωνίζονται για όλα: από τα παιχνίδια μέχρι την προσοχή των γονιών.

Γιατί μαλώνουν
Τα αδέλφια που καυγαδίζουν στην παιδική τους ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καυγαδίσουν κι όταν θα μεγαλώσουν. Δεν καυγαδίσουν γιατί δεν αγαπιούνται. Οι καυγάδες μεταξύ των αδελφών, ιδιαίτερα στη μικρή ηλικία, είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας διερεύνησης και κατανόησης των ορίων. Συνηθέστερα τσακώνονται τα

αδέλφια που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, ή είναι του ίδιου φύλου, οπότε έχουν παρόμοιες ανάγκες, δικαιώματα, υποχρεώσεις, άρα περισσότερα για να μοιραστούν, να συγκρίνουν, να διεκδικήσουν και να ανταγωνιστούν. Αυτοί οι οι πιο συχνοί λόγοι που μαλώνουν τα αδέλφια μεταξύ τους

Η άνιση αγάπη και φροντίδα
Τα αδέλφια αναζητούν την ίδια προσοχή, αγάπη και φροντίδα από τους γονείς τους. Πολλές φορές όμως τυχαίνει να δίνουμε περισσότερη φροντίδα στο μεγαλύτερο παιδί προκειμένου να αποφύγουμε την γκρίνια του παραμελώντας το μικρότερο ή και το αντίθετο. Αυτό τα παιδιά το θεωρούν άδικο με αποτέλεσμα να οδηγείται στον καυγά.

Η μικρή διαφορά ηλικίας
Η διαφορά ηλικίας με τα αδέλφια είναι ένας σημαντικός λόγος. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας, τόσο καλύτερη είναι η αμοιβαία σχέση. Ο μεγάλος αδελφός ή αδελφή φροντίζουν και καταλαβαίνουν καλύτερα το μικρό τους αδελφό από ότι εάν οι ηλικίες τους ήταν κοντινές.

Η προσωπικότητα
Μερικοί άνθρωποι είναι εγωιστές ή ευερέθιστοι. Επιπλέον, στην προσχολική ηλικία ο εγωκεντρισμός είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών. Επομένως ο ανταγωνισμός είναι φυσιολογικός.

Η σειρά γέννησης
Ο μεγαλύτερος αδελφός παλεύει με το μικρότερο για να διατηρήσει την πρωτιά, να εδραιώσει τη δύναμή του, να διατηρήσει την πειθαρχία. Η μεγαλύτερη αδελφή συνήθως φωνάζει στα μικρότερα αδέλφια για θέματα τάξης και καθαριότητας και να αποδείξει την κυριαρχία της. Είναι φυσικοί νόμοι.

Η εγγύτητα προς τον ένα γονέα
Τα κορίτσια συνήθως είναι κοντά στον πατέρα και τα αγόρια στη μητέρα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε καυγάδες μεταξύ των παιδιών όταν αποζητούν την προσοχή και την φροντίδα του άλλου γονιού και διεγείρουν το αίσθημα της ζήλιας.

Η κτητικότητα
Τα παιδιά είναι πάρα πολύ κτητικά. Ενώ μεγαλώνουν, συνήθως καυγαδίζουν για τα αντικείμενα που έχει ο ένας και θα ήθελε ο άλλος. Ακόμα κι αν και τα δύο αδέλφια έχουν ίσο αριθμό παιχνιδιών, πάντα θα θέλουν ένα επιπλέον.

Η διαχείριση των διαφωνιών
Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καθίσουν και να μιλήσουν όπως οι ενήλικες. Δεν είναι ακόμη έτοιμα ή ώριμα για κάτι τέτοιο. Επομένως ο τσακωμός είναι συνήθως μονόδρομος…

Το μοίρασμα
Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται. Αλλά στην ηλικία των 3 – 4 τα πράγματα δυσκολεύουν, τα παιδιά δεν μοιράζονται τα παιχνίδια τους και, γι’ αυτό, χρειάζεται υπομονή μέχρι να το μάθουν.

The post Γιατί μαλώνουν τα αδέλφια μεταξύ τους; appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα