Ενισχύστε τώρα το ανοσοποιητικό σας με αυτό το συστατικό

Τώρα που μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου ήρθε η ώρα να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας.

Το μυστικό; Οι βήτα-γλυκάνες, οι οποίες είναι μορφές πολυσακχαριτών που βρίσκονται μέσα στο κυτταρικό τοίχωμα βακτηριδίων και μυκήτων / μανιταριών. Η ιστορία της χρήσης τους και τα οφέλη τους πηγαίνουν πίσω χιλιάδες χρόνια. Στις ανατολικές χώρες, για παράδειγμα, τα μανιτάρια που αποτελούν μια από τις βασικές πηγές τους, καταναλώνονται για τις θεραπευτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές τους.

Οι βήτα-γλυκάνες είναι μια διαλυτή ίνα που προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας όπως η μείωση της χοληστερόλης, η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και ο περιορισμός του κινδύνου για διαβήτη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ενώσεις, το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει βήτα-γλυκάνες.

Τι λένε οι έρευνες

Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες εστιάζουν στον τύπο βήτα-γλυκανών (beta-1,3/1,6 glucans) που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα τον Saccharomyces cerevisiae. Συγκεκριμένα, σε μία από αυτές που συμμετείχαν ενήλικες αθλητές οι οποίοι λόγω προπονήσεων βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μικροβιακούς παράγοντες, διαπιστώθηκε 40% μείωση των συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με καθημερινή λήψη βήτα-1,3/1,6 γλυκανών από μαγιά.

Σε μια άλλη μελέτη, που έλαβαν μέρος ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παρατηρήθηκε 16% μείωση στις συνολικές μέρες διάρκειας των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής ένταξης βήτα-γλυκανών στη διατροφή των συμμετεχόντων.

Πώς δρουν οι βήτα – γλύκανες

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει γρήγορα και να ανταποκρίνεται στην εισβολή των παθογόνων είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Οι βήτα-γλυκάνες δρουν αυξάνοντας την ανοσολογική άμυνα του σώματος αφού ενεργοποιούν συμπληρωματικά συστήματα και ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες συγκεκριμένων κυτταρικών τύπων του ανοσοποιητικού. Τα κύτταρα αυτά είναι τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα που ο ρόλος τους είναι να εξολοθρεύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εν ολίγοις, οι βήτα- γλυκάνες προκαλούν μια σειρά καταστάσεων που βοηθούν στη ρύθμιση του αμυντικού συστήματος, καθιστώντας το αποτελεσματικότερο.

Που βρίσκονται οι βήτα-γλυκάνες

Για να επωφεληθείτε από όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι βήτα-γλυκάνες, δεν έχετε παρά να εντάξετε τα κατάλληλα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας. Πλούσιες πηγές είναι:

η μαγιά αρτοποιίαςτα πίτουρα ορισμένων κόκκων όπως είναι η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, ο αραβόσιτος και το σιτάρι,ορισμένοι τύποι φυκιώνδιάφορα είδη μανιταριών συμπληρώματα διατροφής με βήτα-γλυκάνες

The post Ενισχύστε τώρα το ανοσοποιητικό σας με αυτό το συστατικό appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords