Έχουν τις ίδιες θερμίδες η λευκή και η καστανή ζάχαρη;

Οι περισσότεροι απο εμάς γνωρίζουμε ότι η λευκή ζάχαρη δεν είναι υγιεινή και καλό είναι να την αποφεύγουμε. Παράλληλα, συχνά ακούμε ότι η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή επιλογή, ‘’πιο φυσική’’ και πιο θρεπτική. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η διαφορά μεταξύ λευκής και καστανής ζάχαρης

Σχετικά με τις θερμίδες και τα 2 είδη ζάχαρης περιέχουν τις ίδιες θερμίδες.

Όσον αφορά τα συστατικά τους, η καστανή ζάχαρη αποτελείται απο κρύσταλλους ζάχαρης και μελάσα κατά 7-10%, μια καστανή κολλώδη ουσία η οποία της προσδίδει και το χαρακτηριστικό χρώμα. Η λευκή ζάχαρη αποτελείται μόνο απο κρυστάλλους

ζάχαρης. Άρα η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη λευκή και καστανή ζάχαρη είναι η μελάσα.

Η μελάσα περιέχει κάποιες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάποια μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Ωστόσο οι συγκεντρώσεις της είναι σε πολύ μικρό βαθμό. Αν καταναλώναμε 1 κιλό καστανή ζάχαρη, η οποία θα περιείχε 100 γραμμάρια μελάσα η θρεπτική της αξία θα ήταν υπολογίσιμη. Γενικότερα, στις ποσότητες που καταναλώνεται η ζάχαρη (5-50 γραμμάρια) η ποσότητα και η αξία τη μελάσας είναι πολύ μικρή.

Ουσιαστικά τα δύο είδη ζάχαρης δεν έχουν καμία διαφορά. Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας αφαιρέστε οποιοδήποτε είδος ζάχαρης απο τη διατροφή σας.

Το μυστικό

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με γλυκαντικά όπως ζαχαρίνη και στέβια τα οποία δεν σας προσδίδουν θερμίδες.

Πηγή: nutri-vibes.com

The post Έχουν τις ίδιες θερμίδες η λευκή και η καστανή ζάχαρη; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα