Δεν αρέσει στο παιδί σας η θάλασσα; Τι να κάνετε

Κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Μπορεί τα παιδιά να λατρεύουν τη θάλασσα και τα παιχνίδια στο νερό αλλά είναι και εκείνα που προτιμούν να κάθονται στην άμμο και να μην βρέξουν καθόλου… ποπό!

Πολλά παιδιά (και ενήλικες) φοβούνται το νερό για κάποιους λόγους. Για τα μικρά παιδιά, το να μπουν στο νερό τους κάνει να νιώθουν ότι θα μπουν σε κάτι που δεν έχει σαφή όρια, έχει βάθος και πλάτος, και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό και να τα φοβίζει. Δείτε τί μπορείτε να κάνετε ή να μην κάνετε όταν δεν του αρέσει η θάλασσα.

Δώστε του χρόνο και μην επιμένετε
Τα κυματάκια της θάλασσας

που εσάς σας χαλαρώνουν μπορεί να είναι τρομακτικά για το παιδί σας. Όπως ο άνεμος έτσι και τα κύματα είναι απρόβλεπτα, οπότε αυτό μπορεί να τρομάζει το παιδί. Αποδεχθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστεί και αφήστε το παιδί σας να μπει στο νερό όταν νιώσει έτοιμο. Μην επιμένετε να μπει στη θάλασσα όταν δεν θέλει και μη νομίζετε ότι αν το ρίξετε στη θάλασσα, αυτό από ένστικτο θα αρχίσει να κολυμπά. Πολλά νήπια προτιμούν να παίζουν στην άμμο ή απλώς να πλατσουρίζουν τα πόδια τους εκεί που σκάει το κύμα, και αυτό να τα κάνει πολύ ευτυχισμένα! Επομένως δεν υπάρχει κανένα νόημα να δημιουργήσετε ένα τραυματικό περιστατικό στο παιδί. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν είναι όλα τα παιδιά «εραστές» της θάλασσας, αλλά ούτε και επιτυγχάνουν τις ίδιες αντιστάσεις στην κλίμακα του φόβου. Κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, μία διαφορετική οντότητα της οποίας οφείλουμε να σεβαστούμε τις προτιμήσεις, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν.

Φτιάξε μία φυσική πισίνα
Εάν το παιδί σας φοβάται τη θάλασσα, προσπαθήστε να σκάψετε μια μικρή τρύπα στην άμμο και γεμίστε τη με νερό. Μπορεί να βουτήξει σε αυτή τη μικρή “πισίνα” και να συνηθίσει στην ιδέα του νερού. Επίσης κάντε με το παιδί σας μια βόλτα κατά μήκος της ακτής, παραμένοντας μακριά από το νερό αν δεν θέλει να πλησιάσει. Μόλις νιώσει καλύτερα με το να βρίσκεται κοντά στο νερό, αρχίστε το κυνηγητό ή “κυνηγήστε τα κύματα” μαζί του.

Δείξτε του πόσο διασκεδαστικό είναι
Το σημαντικό είναι να συνδέσει το νερό της θάλασσας με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως με διάφορα παιχνίδια στο νερό. Μόλις αρχίσει να σκέφτεται το νερό ως κάτι ασφαλές και ευχάριστο, πιθανότατα να μειώσει το φόβο του και να μπει.

Αν πει το μεγάλο ΝΑΙ
Μπείτε αργά στο νερό κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά σας, όρθιο ή στο πλάι, μιλώντας του ήρεμα, χαμογελώντας κι έχοντας στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας. Τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο δεν χρειάζονται πριν εξοικειωθεί το παιδί με τη θάλασσα κι αυτό θα γίνει ευκολότερα αν νιώσει ασφαλές στην αγκαλιά σας.

Μην το εξαγοράζετε
Μην τάζετε παγωμένες πορτοκαλάδες και σοκολατένια παγωτά για να μπει στη θάλασσα. Καμιά αγάπη δεν κερδίζεται με το ζόρι ούτε με το στανιό. Όλα χρειάζονται χρόνο και υπομονή.

Φίλια Μητρομάρα

The post Δεν αρέσει στο παιδί σας η θάλασσα; Τι να κάνετε appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα