Χημικά εγκαύματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ορισμένα χημικά μπορούν να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα ή να απορροφηθούν από αυτό, προκαλώντας εκτεταμένες ή κάποτε μοιραίες βλάβες μέσα στο σώμα. Δείτε πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Η αντίδραση των χημικών ουσιών οξέων, αλκάλεων με τις πρωτεΐνες και τα λευκώματα των ιστών παράγει θερμότητα και ουσιαστικά έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα θερμικά εγκαύματα. Η σοβαρότητα αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης του χημικού εγκαύματος εξαρτάται από το είδος και την πυκνότητα της χημικής ουσίας αλλά και το σημείο του σώματος που έχει εκτεθεί. Υγρά μπαταρίας, αμμωνία,

χλώριο, κλπ. μπορεί να προκαλέσουν επιδερμικά ή εσωτερικά εγκαύματα εάν καταποθούν.

Τι μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα

τα οξέα στις μπαταρίες των αυτοκινήτων
τα προϊόντα καθαρισμού
το λευκαντικό
η αμμωνία
τα καθαριστικά των οδοντοστοιχειών
τα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών
τα προϊόντα χλωρίωσης των πισίνων
το βιτριόλι

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τα χημικά εγκαύματα περιλαμβάνουν:

μαυρισμένο ή νεκρό δέρμα (κυρίως σε περιπτώσεις χημικών εγκαυμάτων από οξέα)ερεθισμό, ερυθρότητα ή αίσθημα καύσης στην περιοχή που επηρεάστηκεμούδιασμα ή πόνο στην περιοχή που επηρεάστηκεαπώλεια όρασης ή αλλαγές στην όραση αν το χημικό προϊόν έχει έρθει σε επαφή με τα μάτια

Αν ο ασθενής έχει καταπιεί το χημικό προϊόν, μπορεί να προκύψουν και τα ακόλουθα συμπτώματα:

ανώμαλος καρδιακός χτύποςπονοκέφαλοςχαμηλή πίεση του αίματοςκαρδιακή προσβολήδυσκολία στην αναπνοή ή βήχαςεπιληπτικές κρίσειςαίσθημα αδυναμίας ή ζάληςμυικές συσπάσεις

Πώς να τα αντιμετωπίσετε

1 Φορέστε προστατευτικά γάντια, αν είναι διαθέσιμα, και ξεπλύνετε με άφθονο νερό περισσότερη ώρα από όση στην περίπτωση των Θερμών εγκαυμάτων. Ορισμένα χημικά χρειάζονται 20 λεπτά ξεπλύματος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση που χημικά έρθουν σε επαφή με τα μάτια καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά στην περιοχή πριν τη μετάβαση σε νοσοκομείο.

2 Αφαιρέστε τα ρούχα που έχουν διαποτιστεί από τη χημική ουσία και τυχόν κοσμήματα, ενώ συνεχίστε να ξεπλένετε το τραύμα. Προσέξτε μη μολυνθείτε και εσείς.

3 Μην χορηγήσετε καμία άλλη ουσία από του στόματος, εκτός και αν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ένας επαγγελματίας του Κέντρου Δηλητηριάσεων. Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, καλέστε το 166.

4 Κανονίστε τη μεταφορά του πάσχοντα στο νοσοκομείο. Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, ελέγχοντας συνεχώς την αναπνοή και την τραχεία του.

The post Χημικά εγκαύματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα