8 τρόποι για να έχετε καλύτερη σχέση με το αφεντικό σας

Ιδρύτρια του Ινστιτούτου Usheroff, επικοινωνιολόγος με πολυετή πείρα και σύμβουλος πολλών επικεφαλής κολοσσών της λίστας «Fortune 500», η Ροζ Ούσεροφ έχει πολλά να πει και να προτείνει σε όσους επιδιώκουν να οικοδομήσουν μία καλύτερη σχέση με το αφεντικό τους, νέο ή παλιό. Για να συμβεί αυτό -υπογραμμίζει σε άρθρο της στο LinkedIn- ο Νο1 κανόνας είναι να καταφέρετε να δείτε τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σας, χωρίς εγωκεντρισμούς. Και με αυτό ως αφετηρία παραθέτει άλλους οχτώ «χρυσούς» κανόνες. Ιδού…

1 Συμπεριφερθείτε στο αφεντικό

σας σαν να είναι ο κορυφαίος πελάτης σας
Με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, προσπαθείστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να συνεργαστείτε μαζί του/της. Ανακαλύψτε τους προβληματισμούς του/της. Μάθετε τι σημαίνει γι’ αυτόν/αυτήν η επιτυχία. Δώστε βάση στις προτεραιότητές του/της και κάν’ τες δικές σας.

2 Εντοπίστε τον τρόπο επικοινωνίας που προτιμά
Αυτό αφορά όχι μόνον το μέσο -αυτοπροσώπως, με email ή τηλεφωνικά, με έγγραφα, φωτογραφίες και διαγράμματα ή λεπτομερείς λίστες- αλλά και το πότε. Μάθετε την καλύτερη ώρα του/της μέσα στη διάρκεια της ημέρας, εάν ενοχλείται με τις ενημερώσεις της τελευταίας στιγμής, εάν είναι τυπολάτρης στις συσκέψεις.

3 Γίνετε πηγή πληροφοριών
Κυρίως εάν πρόκειται για νέο αφεντικό, μία μικρή ενημέρωση από «πρώτο χέρι» είναι πάντα καλοδεχούμενη εφόσον αυτή είναι σωστή και εμπεριστατωμένη. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος σας θα πρέπει να είναι του «team player». Έτσι θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ακόμη πιο πολλές πληροφορίες. Βοηθήστε το αφεντικό σας να εντοπίσει ευκαιρίες ή προκλήσεις που μπορεί να αγνοεί.

4 Έσω έμπιστος
Αξιοποιήστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη και παρατηρήστε την εκάστοτε διάθεση του αφεντικού σας, προκειμένου να εντοπίσετε τι του/της προκαλεί π.χ. πίεση και επηρεάζει τη συμπεριφορά του/της. Έχετε πάντα επίγνωση των προτεραιοτήτων του/της κι εάν αυτές αλλάζουν λόγω των καταστάσεων στην εταιρεία. Μοιραστείτε την εμπειρία και τη γνώση σας με τους συνεργάτες σας, ενισχύοντας παράλληλα το όραμα του αφεντικού σας για το μέλλον της επιχείρησης, λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των «πάνω» και των «κάτω».

5 Διατηρήστε τακτική επικοινωνία
Ακόμη κι εάν λειτουργείτε με «λευκή επιταγή», καλό είναι να διατηρείτε ζωντανή και συνεχή την επικοινωνία με το αφεντικό σας. Κανονίστε κοινές συναντήσεις, ακόμη κι εκτός γραφείου εάν μπορείτε. Έχετε τακτικές συζητήσεις μαζί του/της για να διαπιστώσετε τον βαθμό ικανοποίησης από την απόδοσή σας. Και -βασικό- οικοδομήστε μία ειδική σχέση με τους άμεσους συνεργάτες του/της, ώστε να έχετε ανοιχτούς όλους τους διαύλους στη μεταξύ σας επικοινωνία.

6 Κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί στις συσκέψεις
Μία ενεργή συμμετοχή στις εταιρικές συσκέψεις είναι πάντα καλή, εφόσον τις έχετε βέβαια προετοιμάσει. Προαποφασίστε π.χ. πόσες φορές και πότε θα θέλατε να παρέμβετε. Σε κάθε περίπτωση, έχετε καλή γνώση της ατζέντας, φροντίστε να παίρνετε τον λόγο στα πρώτα 10 λεπτά της κάθε σύσκεψης και μην αποφεύγετε να κάνετε προβοκατόρικες ερωτήσεις που βασίζονται σε γνήσιο ενδιαφέρον.

7 Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
Προσπαθήστε να φέρετε σε πέρας τους στόχους σας, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να σας καθοδηγεί. Αναλάβετε αποστολές που μπορείτε να πετύχετε χωρίς την παρέμβαση του αφεντικού σας. Κι όποτε μπορείτε προσπαθήστε να επιλύσετε προβλήματα, προτού χρειαστεί να σας το ζητήσει.

8 Τιμήστε τις δεσμεύσεις σας
Αυτό δεν σημαίνει απλά να φέρνετε σε πέρας ό,τι έχετε αναλάβει. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, κάντε το ακόμη πιο γρήγορα από την προθεσμία, χτίζοντας έτσι μία σχέση εμπιστοσύνης. Κάνετε επίδειξη των οργανωτικών σας ικανοτήτων με την παραγωγικότητά σας. Και μην ξεχνάτε να ξεχωρίζετε, αναλαμβάνοντας εθελοντικά ρόλους και αποστολές που θα υπογραμμίσουν την επαγγελματική σας αφοσίωση, προτού σας προλάβει κάποιος άλλος.

Πηγή: Fortunegreece.com
Keywords
Τυχαία Θέματα