7 τρόποι για να γίνει το παιδί σας καλός μαθητής

Καλός μαθητής δε σημαίνει πάντα πρώτος αλλά αυτός που είναι συνεπής και επιμελής. Αυτοί οι 7 τρόποι που συνιστά οι ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα θα βοηθήσουν το παιδί να γίνει καλός μαθητής. Δεν είναι δύσκολο!

1 Οργανώστε το διάβασμά του
Η οργάνωση δεν περιλαμβάνει μόνο πίνακες με προγράμματα και χρονοδιαγράμματα αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μελέτης. Ορίστε από κοινού με το παιδί τον χώρο π.χ. στο δωμάτιό του, όπου θα

υπάρχει ένα γραφείο χωρίς άλλα αντικείμενα πάνω, εκτός από αυτά που χρειάζεται για να διαβάσει τα μαθήματα της ημέρας, και την ώρα μελέτης π.χ. μετά το φαγητό. Ένα ρολόι είναι απαραίτητο ώστε το παιδί να το κοιτάει και να το συμβουλεύεται όλες τις στιγμές της ημέρας. Συμβάλλει στο να μάθει να οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του. Έχετε υπόψη ότι η πολύωρη μελέτη δεν είναι πάντα αποδοτική και δεν κάνει ένα παιδί καλό μαθητή, καθώς δεν εξασφαλίζει τη συγκέντρωση. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνει διαλείμματα ανά 20λεπτο ενώ τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σέβονται τις ώρες μελέτης του παιδιού.

2 Δείξτε του τεχνικές διαβάσματος
Τα τρία βασικά σημεία που πρέπει να του διδάξετε για να γίνει καλός μαθητής: α) να κάνει τη μελέτη των δύσκολων μαθημάτων στην αρχή, που είναι πιο ξεκούραστο, β) να κατανοεί τί διαβάζει και όχι να κάνει «παπαγαλία» και γ) να μην ξεχνά την επανάληψη. Επίσης χρειάζεται να μάθει πώς να υπογραμμίζει τα βασικά σημεία ενός κειμένου, πώς να βρίσκει τις λέξεις – κλειδιά, επειδή ενισχύεται έτσι η οπτική του μνήμη και συγκρατεί πιο εύκολα τις πληροφορίες. Το παιδί πρέπει να διδαχθεί πώς να ξεχωρίζει τις κύριες από τις δευτερεύουσες πληροφορίες που χρειάζεται να απομνημονεύει. Οι μαρκαδόροι θα βοηθήσουν στο να τονίζει τα κύρια σημεία ενός κειμένου.

3 Μάθετε τί τύπος είναι
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι μάθησης: ο ακουστικός, ο οπτικός και ο κιναισθητικός. Οι ακουστικοί τύποι μαθαίνουν καλύτερα όταν ακούν, οι κιναισθητικοί χρειάζονται να αγγίξουν με τα χέρια τους κάτι για να κατανοήσουν πώς λειτουργεί, ενώ οι οπτικοί μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας εικόνες ή γραπτές οδηγίες. Παρατηρήστε σε ποιον τύπο μάθησης ανήκει το παιδί σας βοηθώντας έτσι να αφομοιώσει και να καταλάβει καλύτερα τα μαθήματά του και να γίνει καλός μαθητής.

4 Ενισχύστε την αυτονομία του
Το παιδί χρειάζεται να καταλάβει ότι το να κάνει τα μαθήματά του είναι υποχρέωσή του. Δεν «διαβάζουμε» όλοι μαζί τα μαθήματα της επόμενης ημέρας! Η βοήθεια επιτρέπεται όταν το παιδί πραγματικά τη χρειάζεται. Ενισχύστε την αυτονομία του και το παιδί θα αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας. Εμπιστευτείτε το και ενθαρρύνετέ το να διαβάζει μόνο του τα μαθήματά του.

5 Επιβραβεύστε το
Επιβραβεύετε την κάθε του προσπάθεια γιατί έτσι ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του, που είναι σημαντική για την πρόοδό του. Η επιβράβευση του δίνει και το κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο. Αν αποτύχει, ενθαρρύνετέ το και βοηθήστε το να καταλάβει ότι και η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα και τα λάθη είναι καλό να γίνονται γιατί έτσι μαθαίνουμε. Ένας π.χ. χαμηλός βαθμός δείχνει ότι “μάλλον κάτι δεν πήγε καλά” και αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μήνυμα που θα οδηγήσει στη βελτίωση του παιδιού.

6 Μην το πιέζετε
Το άγχος επίδοσης και η βαθμοθηρία δυστυχώς ξεκινά νωρίς. Στις μικρότερες τάξεις εκδηλώνεται με την τελειομανία: να κάνει πολύ καλά γράμματα το παιδί, τα τετράδιά του να είναι άψογα κ.λπ. Φροντίστε να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας στις πραγματικές δυνατότητες του παιδιού σας, βοηθήστε το να ανακαλύψει τις ικανότητες του για να τις αξιοποιήσει αλλά και τις αδυναμίες του, για να τις δουλέψει.

7 Δώστε το παράδειγμα
Αντί να βλέπετε τηλεόραση την ώρα που ζητάτε από το παιδί να διαβάσει, κλείστε την τηλεόραση και διαβάστε κάτι κι εσείς. Μάθετέ του να αγαπά το διάβασμα από μικρή ηλικία, αγοράζοντας παραμύθια ή λογοτεχνικά βιβλία, ώστε να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι ευχάριστο.

Φίλια Μητρομάρα

The post 7 τρόποι για να γίνει το παιδί σας καλός μαθητής appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα